Heb jij een huurwoning? Voor onderhoud en reparaties kun je dan in de meeste gevallen terecht bij de verhuurder. Zo kun je bijvoorbeeld onderhoud aan het het ventilatiesysteem, schilderwerk of het dak regelen via de verhuurder. Maar wat als de verhuurder bepaalde reparaties niet wilt uitvoeren en jij geen veilige of gezonde woning meer hebt? Kom je er niet uit met de verhuurder? Misschien heb je dan iets aan een rechtsbijstandsverzekering.
Rechtsbijstandsverzekering huurwoning
Voor conflicten die jij hebt met je verhuurder kun je gebruik maken van je rechtsbijstandsverzekering. Meestal kun je kiezen waar je je allemaal voor wilt laten verzekeren. Zo kun je er ook voor kiezen om je te laten verzekeren bij burenruzies.
Ook als je zelf een woning verhuurt is het verstandig om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten, bijvoorbeeld als de huurder bepaalde afspraken uit de huurovereenkomst niet nakomt.
Sociale huurwoning
Maar hoe werkt dat dan als je in een sociale huurwoning woont en er is sprake van achterstallig onderhoud? Dan kun je terecht bij de Huurcommissie. Je moet uiteraard wel eerst geprobeerd hebben om eruit te komen met de verhuurder of woningcorporatie. Lukt dat niet, dan kun je via de Huurcommissie bijvoorbeeld tijdelijk een lagere huurprijs aanvragen. Een rechtsbijstandsverzekering kan je eventueel helpen om uit te zoeken wat een redelijke termijn is voor de verhuurder om het probleem op te lossen.
Naar de rechter
In eerste instantie zal de rechtsbijstandsverzekeraar een jurist aan je toewijzen die onderhandelt met de verhuurder. Mocht dit allemaal niet helpen en wordt jouw probleem met de verhuurder niet opgelost, dan kom je al gauw terecht bij de rechter.
Financiële steun
Soms is het niet per se nodig om een rechtsbijstandsverzekering af te sluiten. Verdien je minder dan €2.930 bruto per maand inclusief vakantietoeslag? Dan kun je onderzoeken of je financiële steun van de overheid krijgt wanneer je rechtsbijstand nodig hebt. Je kunt ook altijd gratis juridisch advies inwinnen bij een juridisch loket of een rechtswinkel.
Bekijk dit artikel om te weten welke verzekeringen je nog meer nodig hebt als je een huurhuis hebt.