Is energie vergelijken interessant voor jou?

energie vergelijken

Elk jaar stappen meer dan een miljoen Nederlanders over naar een andere energieleverancier. Hoe werkt energie vergelijken eigenlijk? En is dat ook voor jou interessant? Wij vertellen je waar je op moet letten wanneer je energie gaat vergelijken en wat wel en niet slim is.

Zo werkt energie vergelijken

Energie vergelijken is tegenwoordig heel eenvoudig. Je vult je postcode, huisnummer en verbruik in. Vervolgens zie je direct welke energiedeal voor jou het meest voordelig is. Weet je jouw verbruik niet? Dan kun je vergelijken met gemiddelden die horen bij het aantal personen in jouw huishouden. Eventueel kun je ook de opbrengst van zonnepanelen meenemen in je vergelijking of filteren op bijvoorbeeld groene stroom.

Tweehonderd euro besparen in een half uur tijd

De meeste mensen zijn binnen een half uur klaar met energie vergelijken. In die tijd besparen ze flink. Op dit moment betaalt een gemiddeld huishouden zo’n 1950 euro per jaar aan gas en stroom. Door via een energievergelijker over te stappen naar een actiepakket kun je momenteel zo’n 200 euro besparen. Omdat de energieprijzen steeds veranderen, kan dit bedrag nog oplopen.

1,3 miljoen overstappers per jaar

Die besparing is de reden waarom steeds meer Nederlanders energie vergelijken. Vorig jaar stapte 1,3 miljoen Nederlanders over naar een andere leverancier. Slechts 25% van de Nederlanders is nog nooit overgestapt. De overstap gaat vrijwel altijd soepel en probleemloos, blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). 91% van de overstappers is tevreden.

Meerdere mogelijkheden voor energie vergelijken

Overstappen kan op meerdere manieren: door gebruik te maken van een aanbod aan de deur of in de winkelstraat, via een energieveiling of natuurlijk met behulp van een energievergelijker. Uit eerdere publicaties van RTL Nieuws en Het Financieele Dagblad blijkt dat overstappen via een energievergelijker bijna altijd het meest voordelig is. Dat komt omdat alle energieleveranciers met elkaar concurreren. Dat is aan de deur of bij energieveilingen niet het geval, waardoor de prijzen daar hoger liggen.

Is een contract voor één of meerdere jaren handig?

Het is vaak nadelig om te kiezen voor een contract van drie of vijf jaar. De tarieven van zulke contracten liggen veelal wat hoger. Bovendien loop je zo de welkomstpremie mis die je krijgt als je elk jaar overstapt. Tot slot geldt dat je maar een klein deel van de energiekosten kunt vastzetten. De energiebelasting, opslag duurzame energie en netbeheerkosten veranderen sowieso elk jaar. Of je nu een eenjarig of meerjarig contract hebt.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.