Is het einde van de leegstand in winkelgebieden in zicht?

Steeds meer mensen shoppen online in plaats van in de winkelstraten. Hierdoor ontstaat er steeds meer leegstand: er zou momenteel sprake zijn van 20% leegstand in de Nederlandse winkelgebieden. Het wordt dus tijd voor verandering, want de trend van het online winkelen is al lange tijd niet meer te stoppen. Nu rijst de vraag: wat gaat er met al die lege panden gebeuren?

Modern straatbeeld

Er wordt al met het idee gespeeld om de winkelpanden om te toveren tot woningen. Zo zou er een modern straatbeeld ontstaan: denk aan straten die naar een winkelgebied toelopen. Winkels kunnen daar weggehaald worden en verplaatst worden naar het centrum. Op die manier zou het centrum aantrekkelijker en moderner moeten worden. Mensen houden van gezellige, levendige winkelstraten. Als ze de enige zijn die een winkel binnenlopen zullen ze de volgende keer naar een winkelgebied gaan waar meer mensen komen. En dat is niet zo gek, want we houden nu eenmaal van gezelligheid. Ook voor winkeliers is het dus niet goed dat de winkels nu verspreid zijn over een te groot gebied. Toch zijn de meningen over waarom er zoveel leegstand is verdeeld. Zo zou de huur van winkelpanden volgens winkeliers veel en veel te hoog zijn.

Plannen om juist meer winkelruimte te creëren

Het faillissement van grote winkelketens zoals de V&D zijn een drama voor de kleinere steden, want deze grote panden zijn moeilijk op te vullen. Toch liggen er overal in het land plannen op tafel om meer winkelruimte te creëren. Het totale winkeloppervlak zal dan met 8% toenemen en dat terwijl de omzet in de detailhandel de laatste jaren alleen maar is gedaald. Verstandig? Waarschijnlijk niet. De keuze om er woningen van te maken, zeker met het alleen maar toenemende tekort aan woonruimte, is dan ook helemaal geen slecht idee en moet zeker serieus overwogen worden.

Wat vind jij? Is het een goed idee om winkelruimte te vervangen door woonruimte? We horen graag jouw mening! Laat het ons weten en laat hieronder je reactie achter.

7 Comments

 • Marijn Wijnands says:

  Graag betaalbare huurwoningen in de stad!. Enige optie voor studenten en jongeren die het ouderlijk huis verlaten is nu als ouders een huis kopen. Dat kan niet iedereen. De wachtlijst voor sociale huurwoningen is veel te lang (meer dan 10 jaar) .En voor huurhuizen boven de vrije sector grens moet een inkomens bewijs van drie/vier keer de huur getoond worden. Ouders kunnen niet garant staan. De studenten betalen echter wel 500/800 euro voor een kamer van 2 bij 4 meter in een de huizen die wel aan studenten verhuurd worden.

 • Hafida says:

  Een heel goed plan!! Ben benieuwd!!

 • H.Appel says:

  De huren van winkel panden zijn te hoog, personeel kost te veel,dus gaan bedrijven het internet op

 • Fam. Velder says:

  Dames/heren,

  Het zou nog beter zijn als er geen vrijheid van huurvragen mogelijk is. Het is ongekend wat deze mensen teweegbrengen. Alles moet ons inziens aan banden gelegd worden alsook de privaathuurwoningen. Verhogingen gaan maar door terwijl de mensen steeds meer problemen gaan krijgen in deze moeilijke tijd.

 • L T Wilderom says:

  Maak van winkels woningen! Ik heb een winkel in een gemengde straat. En mag daar met toestemming tijdelijk wonen. Graag zie ik dit omgezet naar permanent.

 • L T Wilderom says:

  Geen idee of mijn boodschap is aangekomen, bij deze dus nog een keer:

  Maak van winkels woningen! Ik heb een winkel in een gemengde straat. En ik woon nu met toestemming van de gemeente Velsen tijdelijk achter de winkel. Ik zou dit graag omgezet zien naar permanent.

 • vastgoed beheerder says:

  ik ben al 20 jaar actief in aan- verkoop en renovatie van winkels bedrijfspanden en woonhuizen.
  Je kan niet zo maar van ieder winkelpand een woonhuis maken, denk aan balcons , badkamers , toiletten. ventilatie schachten . Daarmee is nooit rekening gehouden tijdens de bouw . Maar denk ook aan de parkeergelegenheid , zeker in het centrum altijd een probleem.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.