Jacques verkocht zijn restaurant zelf via JAAP.NL

23 jaar lang was Jacques de eigenaar van zijn eigen restaurant, Le Petit Latin aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Het was voor hem dan ook een weloverwogen besluit om het pand te koop te zetten. Hij raakte bij toeval aan de praat met één van zijn gasten die vertelde dat hij zijn huis zelf had verkocht via JAAP.NL. Dit idee sprak Jacques ook wel aan.

Geen standaard pand

Jacques: ‘Het leek me in het begin best lastig om mijn restaurant zelf te verkopen, omdat het geen standaard woning betrof. Ik moest met meer zaken rekening houden dan iemand met een reguliere woning, zoals de goodwill inventaris. Dit houdt in dat de nieuwe eigenaar mijn klantenbestand overneemt en eventueel ook de naam van het restaurant. Ik had dus niet alleen te maken met de vraagprijs voor het pand, maar ook met de vraagprijs voor de goodwill inventaris. Het is lastig om daar een waarde aan te geven. Het pand is daarnaast onderdeel van een VVE. In mijn geval betrof het een slapende VVE, wat het iets moeilijker maakte. Ik moest voor de verkoop een aantal zaken achterhalen, zoals het bedrag dat er in de kas zat, de maandelijkse kosten, de kosten voor gas, licht, stroom en verzekeringen en ik moest de laatste notulen kunnen aanleveren.’

Hulp van een makelaar

‘Nadat ik even op JAAP.NL had gekeken, heb ik een bel-me-terug-verzoek ingediend. Ik werd binnen een uur door iemand van de klantenservice teruggebeld. Uit het gesprek bleek dat ik vragen kon stellen of advies kon vragen aan een makelaar van JAAP.NL tijdens het verkoopproces. Dat was doorslaggevend voor het besluit om de verkoop zelf te doen. Ik had daar namelijk nog helemaal geen ervaring in. Ik vroeg me ook af of ik op deze manier wel de juiste doelgroep zou vinden voor zo’n specifiek pand. Het feit dat ik hulp kon vragen wanneer ik ergens tegenaan zou lopen, vond ik een heel fijn idee.’

Bezichtigingen

‘Er kwamen veel aanvragen binnen voor het restaurant. Na contact met de JAAP-makelaar, heb ik ervoor gekozen om twee kijkdagen te organiseren. Zo kon ik de aanvragen onderverdelen en behoorlijk wat tijd besparen. Er stond één kijkdag gepland voor het weekend en één doordeweeks. Ik vond het leuk om de bezichtigingen zelf te doen. Ik weet zelf immers alles over het pand. Mijn zaak was jarenlang mijn passie en ik vond het belangrijk om dat gevoel naar de mogelijke nieuwe eigenaar over te brengen. Ik denk niet dat een makelaar dat beter had kunnen doen dan ik.’

De onderhandelingen

‘Ik vond de onderhandelingen best lastig. Ik kreeg veel verschillende biedingen met diverse voorbehouden. Iedereen had zo zijn eigen wensen. Het makelaarsadvies kwam ook hier weer bij van pas. Hij gaf me namelijk een heel goed advies mee: kies niet per se voor het hoogste bod, maar kijk ook naar hoe betrouwbaar de koper is. Kan hij de financiering gemakkelijk rondkrijgen? Ik ben toen inderdaad gegaan voor de betrouwbaarste partij: een investeringsmaatschappij. Zij hadden geen voorbehoud van financiering nodig, wat betekende dat ik na de wettelijke bedenktijd van 3 dagen zekerheid had. Dat voelde direct goed en ik ben blij dat de makelaar mij hierin geadviseerd heeft.’

Financiële afronding

Jacques heeft geen gebruik hoeven maken van de koopakte van JAAP.NL: ‘De investeringsmaatschappij zorgde ervoor dat alle afspraken die we hadden gemaakt werden opgenomen in de koopakte. Ik heb later wel een contactmoment ingediend hierover bij de JAAP-makelaar. Samen met de makelaar heb ik nog een aantal van de voorwaarden doorgenomen en me hierin laten adviseren. Ik ben heel blij dat de verkoop zo snel is gegaan en ik heb een hoop geld kunnen besparen door het zelf te doen. Met een klein beetje hulp natuurlijk!’

Ook zelf je huis verkopen? Kies één van onze pakketten en ga gelijk aan de slag!
Meer ervaringen van andere verkopers lezen? Deze vind je hier.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.