Je huis verduurzamen? Zo doe je dat

huis verduurzamen

Misschien heb je net een nieuw huis gekocht dat wel wat energiezuiniger mag zijn. Of je wil je huis juist verkopen en het zo aantrekkelijk mogelijk op de markt brengen. Een energiezuinig huis wordt voor veel woningzoekenden een steeds belangrijkere factor. Hoe hoger het energielabel, des te beter het is voor de verkoop van de woning. Welke reden je ook hebt om je huis te verduurzamen, het is altijd een goede keus.

Onderzoek of je in aanmerking komt voor subsidie

De eerste stap is het onderzoeken van mogelijke subsidies waar je aanspraak op kunt maken. Veel gemeenten willen burgers motiveren om hun woningen energiezuiniger te maken, aangezien dit beter is voor het milieu. Om het verduurzamen van de woning aantrekkelijker te maken bieden gemeenten subsidies aan. Zo zijn er bijvoorbeeld subsidies voor zonnepanelen, woningisolatie of een warmtepomp. Neem contact op met je gemeente om te bekijken welke mogelijkheden er zijn.

Goede isolatie is belangrijk

Voordat je allerlei energiezuinige apparaten aanschaft, is een goede isolatie belangrijk. Zeker in het geval van een dure investering zoals een warmtepomp, is dit van belang. Het installeren van zo’n pomp heeft namelijk weinig zin bij een slecht geïsoleerd huis. Dan zou het zonde van het geld zijn. Isolatiemogelijkheden die er zijn, zijn onder andere: muurisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie, kruipruimte-isolatie en dakisolatie. Bij veel woningen is met een goede isolatie al erg veel winst te behalen.

Controleer je ramen en deuren

Onderzoek of er veel warmteverlies is bij ramen en deuren, hier kan namelijk veel warmte verloren gaan. Als je nog enkelglas hebt, laat dat dan vervangen door dubbel glas. Voorzie deuren van tochtstrips, of vervang ze eventueel door nieuwe deuren die beter isoleren. Aluminium kozijnen isoleren niet goed, deze kun je beter vervangen door kunststof kozijnen.

Kies voor een groene energieleverancier

Vind je niet alleen een lagere energierekening belangrijk, maar wil je ook graag je steentje bijdragen aan een beter milieu, kies dan voor een groene energieleverancier. Dat wil zeggen een energieleverancier die stroom en gas levert die opgewekt is door natuurlijke bronnen. Vul een energievergelijker in en kijk waar je de beste prijs-kwaliteitverhouding kunt krijgen. Bij een energievergelijker zie je direct wat voor stroom een energieleverancier biedt en tegen welke prijs.

Investering die besparing oplevert

Het verduurzamen van een huis is een investering. De kosten heb je er niet direct uit, maar doordat je jaarlijks minder voor je energie gaat betalen, ben je op den duur wel goedkoper uit. Daarnaast is een energiezuinig huis niet alleen fijn voor de portemonnee, maar het is ook beter voor het milieu natuurlijk. Onderzoek welke mogelijkheden er zijn voor jouw huis en draag bij aan een groenere wereld. Lees hier meer over duurzaam wonen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.