Je huis verkoopklaar maken met deze tips

verkoopklaar

Woningen worden vandaag de dag snel verkocht. Moet je dan nog wel wat doen aan de presentatie van je huis bij de verkoop? Natuurlijk! Menig (potentiële) verkoper denkt dat een woning zichzelf wel verkoopt in zo’n bruisende huizenmarkt. Voor een deel is dit waar: de locatie en het soort woning doen al veel voor de verkoop van het pand. Toch moet je niet denken dat dat het enige is wat helpt bij een snelle verkoop. Je huis verkoopklaar maken is juist ook van groot belang.

De huizenprijzen in Nederland zijn in het eerste kwartaal van 2021 harder gestegen dan het Europese gemiddelde, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Hoewel dat voor huizenkopers minder goed nieuws is, is het voor verkopers het ideale moment om hun huis te verkopen. De kans is immers groot dat je woning momenteel veel meer waard is dan toen je het pand kocht. Toch moet je niet vergeten om je huis alsnog verkoopklaar te maken voor de foto’s bij de advertentie en de kijkers die langskomen. In dit artikel lees je meer over hoe je dat doet.

Je huis verkoopklaar maken zorgt voor meer interesse

Wanneer je ervoor zorgt dat je huis op een nette, schone en uitnodigende manier wordt gepresenteerd, zul je zien dat er meer geïnteresseerden komen kijken. Dat kan uiteindelijk weer leiden tot meer biedingen en misschien zelfs een hoger bod dan je had gehoopt. Om zoveel mogelijk uit de verkoop van je huis te halen, is het dus aan te raden om je woning op de juiste manier verkoopklaar te maken. Dat doe je met onderstaande tips.

Maak elke ruimte goed schoon en repareer waar nodig

Als eerst is het belangrijk om een schone woning te kunnen laten zien. Een kamer vol stof of spinnenwebben nodigt natuurlijk niet echt uit. Ga daarom grondig aan de slag en poets iedere kamer tot de ruimte bijna blinkt. Misschien kun je hier zelfs een schoonmaakbedrijf voor inhuren zodat je gegarandeerd een schone woning krijgt. Let hierbij direct op eventuele kleine schade zoals een gat in de muur, een losse plint of een scheve plank. Probeer dit soort kleine onderdelen weg te werken waar dat mogelijk is voor een schoon en compleet geheel. Tip: vergeet niet om je ramen goed te lappen zodat er voldoende daglicht naar binnen kan komen.

Minimaliseer spullen en ga voor het hotelkamergevoel

Zodra de kamers schoon zijn, is het tijd om kritisch naar je spullen te kijken. Eventuele kopers hebben niet veel interesse in foto’s en andere persoonlijke eigendommen. Deze spullen kun je het beste alvast weghalen, zodat een potentiële koper zijn of haar eigen spullen kan visualiseren in de ruimte. Het liefst heb je zo min mogelijk spullen in de kamers en zorg je ervoor dat ruimtes zoals de badkamer en slaapkamer dat fijne hotelkamergevoel uitstralen. Hier hoef je niet veel extra’s voor aan te schaffen. Een mooi wit dekbed of een zachte plaid met wat kussens op bed kunnen al veel doen. Deze koop je voor een mooie prijs, waar veel mensen ook nog even googelen op een kortingscode.

Vergeet de tuin en/of het balkon niet

Beschik je over een tuin, een dakterras of balkon? In de drukte van het huis opruimen voor de kijkers vergeten mensen vaak om hun tuin mee te pakken. Dat is zonde, want een tuin of dakterras is voor veel kopers een reden om wel of niet voor een woning te gaan. Ga dus even flink in de weer met de grasmaaier, de bezem en wat vuilniszakken. Zorg ervoor dat alle oude, dode planten weg zijn, dat de boompjes en struiken gesnoeid zijn en dat er wat vrolijke kleurrijke bloemen in potten op en naast de tuintafel staan. Zet alle tuinmeubels recht en verwijder alle onkruid. Dat maakt zo’n tuin toch weer wat aantrekkelijker.

Ga voor lichte kleuren in je woning

Tot slot is er nog een onderdeel in het interieur waar je op moet letten: de kleuren die je gebruikt. Donkere kleuren schrikken vaak een beetje af. Denk bijvoorbeeld aan zwarte muren, donkerbruine meubels en accessoires in andere donkere kleuren. Lichte kleuren in je interieur maken een kamer ruimtelijker, zien er frisser uit en geven een algeheel betere indruk. Kijk daarom eens goed rond en verwijder waar dat mogelijk is de donkere kleuren in je interieur. Vervang donkere kussens met een paar nieuwe kussens in lichte kleuren, verf een donkere muur in een mooie frisse kleur en zet alle gordijnen of lamellen open. Met voldoende daglicht ziet een huis er sowieso al beter uit. We wensen je veel succes bij het verkoopklaar maken van je huis!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.