Je huis verkopen in 2018: met of zonder makelaar?

verkoop je huis zelf

Ga jij je huis verkopen in 2018? Dat kan natuurlijk met behulp van een makelaar, maar je kunt het ook zelf doen via JAAP.NL. Steeds meer mensen zien hier de voordelen van in: je steekt het geld dat je normaal gesproken aan courtagekosten kwijt bent voor de inzet van een makelaar in je eigen zak en je hebt de verkoop helemaal in eigen hand.

Zo’n 5 jaar geleden werd nog maar 2 à 3% van alle woningen zonder makelaar verkocht. In de huidige markt ligt dit aantal op een ruime 5%. BNR Nieuwsradio stelde donderdag de vraag: “Is een makelaar overbodig geworden in deze topmarkt voor verkopers?”

Moet ik wel of geen makelaar in de arm nemen?

In principe kan iedereen zelf zijn huis verkopen. Je moet het alleen wel leuk vinden en er tijd voor hebben om mensen door je huis heen te leiden. Je gaat je huis echt proberen te verkopen, want jij weet zelf alles van je huis. Jij weet waar dat fijne leeshoekje zich bevindt, of waar je het langst van de zon kan genieten. Je moet er ook tegen kunnen dat mensen kritiek op je huis kunnen hebben. Daar moet je je van tevoren even op voorbereiden en als het ware ‘afstand nemen’ van je woning. Als je dit lastig vindt of het toch wel veel moeite vindt, dan kun je beter een makelaar nemen. Wil jij wel zelf je huis verkopen? Dan hebben wij hieronder nog een aantal tips voor je.

Maak gebruik van kijkdagen

In deze markt kan het zijn dat je heel veel aanvragen binnenkrijgt. Vooral in de Randstad loopt het echt storm. Wij adviseren in dat geval om van tevoren voor jezelf te bepalen hoeveel bezichtigingen jij denkt op een dag in te kunnen plannen. Organiseer bijvoorbeeld twee kijkdagen, waarbij je een uur de tijd neemt per persoon. Aanvragen die daarna nog binnenkomen kun je ‘on hold’ zetten. Geef aan dat je momenteel genoeg kijkers hebt, maar mocht daar geen koper tussen zitten neem je contact met hen op. Als je het vervelend vindt om dit allemaal telefonisch te doen, kun je ervoor zorgen dat mensen alleen een e-mailadres van je ontvangen. Zo kun je zelf bepalen wanneer je reageert op de aanvragen.

Kun jij zelf je huis verkopen?

Wij van JAAP.NL krijgen natuurlijk regelmatig mensen te spreken die nog twijfelen. Waar mensen voornamelijk aangeven tegenop te zien, is het bepalen van de vraagprijs, de onderhandelingen en de financiële afronding. Want wat als daarin iets niet goed gaat? Gelukkig werken wij samen met ervaren makelaars. Je kunt hun hulp inzetten als je ergens vragen over hebt. Ook werken wij met een koopakte die digitaal ingevuld wordt. Daardoor loop je alle stappen door die nodig zijn om een goede koopakte op te stellen. Bij alles wat je in moet invullen, wordt nog een extra uitleg gegeven. Zo worden alle stappen in begrijpelijke taal met je doorgelopen. Uiteraard kunnen vragen ook nog gesteld worden bij onze klantenservice.

Meer weten over zelf je huis verkopen? Lees hier alle informatie.
Wil je het fragment van BNR Nieuwsradio terugluisteren? Dat kan hier.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.