Je huis zelf verkopen? Lees onze tips

huis zelf verkopen

Denk je erover om zelf je huis te verkopen of zit je momenteel al in dit proces? Een aantal extra tips kun je dan natuurlijk goed gebruiken. Lees hier alles over bezichtigingen, de meest gestelde vragen, welke documenten je allemaal nodig hebt, de onderhandelingen en de financiële afronding.

Huis zelf verkopen: tips voor bezichtigingen

Het voordeel van je huis zelf verkopen, is dat je direct contact hebt met geïnteresseerde partijen. Je kunt namelijk precies vertellen waarom jij er zo prettig hebt gewoond. Soms willen mensen nog wat extra informatie voordat ze een bezichtiging inplannen. Wees daarom voorbereid op vragen.

Verkoop je zelf je huis via JAAP.NL? Dan is dit ook erg leuk ter voorbereiding: bak een appeltaart met jouw ontvangen appeltaartmix van Koopmans! Is dat echt nodig voor de bezichtigingen? Niet echt, maar het ruikt wél erg lekker in huis en je kunt je gasten iets aanbieden.

Als je een bezichtiging hebt, let dan op de volgende punten:

 • Plan een bezichtiging zoveel mogelijk bij daglicht, zodat potentiële kopers een goede indruk krijgen van je woning;
 • Ruim op, doe de gordijnen en luiken open, leg persoonlijke en waardevolle spullen weg en lucht het huis. Het bezoek krijgt de beste indruk als je huis schoon, fris, licht en opgeruimd is;
 • Zorg dat het rustig is in huis. Laat je kijkers zelf de route en het tempo bepalen tijdens de bezichtiging. Veel mensen denken dat zij veel moeten praten om hun huis te verkopen, maar eigenlijk draait je huis zelf verkopen vooral om luisteren;
 • Peil de interesse door de vraag te stellen of het huis overeenkomt met wat zij ervan hadden verwacht. Zo kom je er ook achter of je advertentie wellicht iets moet worden bijgeschaafd;
 • Doe je mee aan de landelijke Open Huizen Dag? De meeste mensen plannen deze in tussen 11:00 en 15:00 uur. Je kunt ervoor kiezen om jouw Open Huis te verlengen tot bijvoorbeeld 17:00 uur. Zo zullen bezoekers jouw huis als laatste inplannen, kunnen op hun gemak rondkijken en blijft jouw huis het beste in hun herinnering hangen;
 • Leg bepaalde documenten klaar die tijdens de bezichtigingen van pas kunnen komen*, of nog beter: stel voor om de documenten naar geïnteresseerden te mailen. Zo ben je gelijk in het bezit van hun contactgegevens!
 • Benodigde documenten

  * 1. Energielabel
  Sinds 2015 is het verplicht om bij de overdracht van je woning een energielabel te tonen. Je kunt dit label alleen zelf aanvragen via de website van de Rijksoverheid.
  * 2. Vereniging van eigenaren
  Wanneer je een appartement verkoopt, dien je documentatie van de Vereniging van Eigenaren te kunnen tonen.
  * 3. Roerende zakenlijst
  In de roerende zakenlijst zijn alle zaken aangegeven die niet onlosmakelijk aan het huis zijn verbonden. Denk hierbij aan laminaat en gordijnen. Aan de hand van deze lijst geef je aan welke zaken in de woning achterblijven, meegaan of ter overname worden aangeboden.

  Meest gestelde vragen

  Bezoekers die het huis komen bekijken, zullen je waarschijnlijk een aantal vragen stellen. Wees daar dus op voorbereid. Dit zijn de meest gestelde vragen:

  – Waarom wil je de woning verkopen?
  – Hoelang woon je hier al?
  – Wat vind je van de buurt?
  – Hoe zijn de buren?
  – Zijn er scholen/winkels in de buurt?
  – Staan de scholen hier goed aangeschreven?
  – Hoe oud is de CV-ketel?
  – Heeft het huis veel onderhoud nodig?
  – Hoe oud is de keuken?
  – Functioneert de keukenapparatuur nog goed?
  – Wanneer is er voor het laatst geschilderd?
  – Wat zijn de energiekosten?
  – Wat zijn de servicekosten?
  – Is de kelder droog?
  – Is de kruipruimte droog?
  – Zijn er nog gebreken waar we rekening mee moeten houden?

  Het is wettelijk verplicht om gebreken die bij jou bekend zijn te melden aan een potentiële koper, zoals schimmel of vocht in een kruipruimte, of lekkage.

  Biedingen en onderhandelen

  Na het afronden van de bezichtigingen, kan het bieden beginnen. Maar wanneer ben je nu precies in onderhandeling en wat zijn de regels? Mag je nu wel of niet met meerdere mensen tegelijk in onderhandeling zijn?

  Een bod ontvangen

  Geïnteresseerden kunnen hun bod per e-mail of telefonisch aan je doorgeven, afhankelijk van wat je hebt afgesproken. Je hoeft niet gelijk aan te geven wat je van het bod vindt. Daar mag je gerust even over nadenken.

  Wanneer ben je nu eigenlijk in onderhandeling?

  Als iemand jou een bod gedaan heeft, ben je nog niet in onderhandeling. Dat ben je pas wanneer je een tegenbod doet. Je mag, wanneer er meerdere geïnteresseerden zijn, met alle partijen in onderhandeling zijn. Je mag alleen niet met anderen bespreken wat er geboden is. Je kunt alle bieders een laatste voorstel vragen en de beste uitkiezen.

  Onderhandelen over een huis omvat meer dan het over en weer onderhandelen over de prijs. Bij het verkopen van een woning moet ook onderhandeld worden over verschillende voorwaarden. Denk hierbij aan de datum dat de overdracht plaats zal vinden, de roerende zaken die achterblijven of meegaan en de voorbehouden, zoals voorbehoud van financiering.

  Veel voorkomende voorbehouden

  Het komt vaak voor dat de kandidaat-koper een overeenkomst sluit, op voorwaarde dat hij erin slaagt de financiering rond te krijgen. Als verkoper en koper het eens zijn geworden over de prijs, opleveringsdatum en ontbindende voorwaarden, dan moeten de afspraken schriftelijk vastgelegd worden in een koopovereenkomst. De koopakte kun je altijd nog los bestellen in de shop. Wil je nog iets uitgebreidere informatie over dit proces? Lees alle informatie dan nog eens rustig na in het boek ‘Je huis verkoop je zó!’ dat je hebt ontvangen.

  Tip: Twijfel je of een bod te laag is? Jouw JAAP-makelaar kan je hierin adviseren.

  Financiële afronding

  Hoe de financiële afronding in zijn werk gaat, leggen we hieronder uit in een paar stappen.

  Het tekenen van de koopakte

  Je huis of appartement is verkocht als beide partijen de koopakte hebben ondertekend. Je kunt ervoor kiezen om de koopakte zelf op te stellen. Wanneer je hebt gekozen voor een Goud-pakket, zit de koopakte inbegrepen. Je kunt hem ook altijd los in je Mijn JAAP-shop bestellen. Alle gemaakte afspraken worden in de koopakte opgenomen, zoals de koopsom, de datum van levering en of er spullen achterblijven of worden overgenomen.

  Het opmaken van de koopakte

  Je maakt de koopakte met behulp van een vragenlijst. Juridische begrippen worden direct uitgelegd; zo word je gemakkelijk door het proces heengeleid. Tip: indien je iets meer haast hebt met de verkoop, kun je een koper vragen om aan te tonen dat hij de financiering met zekerheid rond zal krijgen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld te vragen naar de gegevens van een hypotheekverstrekker of notaris.

  Wettelijke bedenktijd

  Volgens de wet heeft de koper drie dagen bedenktijd. Deze bedenktijd gaat in op de dag dat de koopakte door beide partijen is getekend. Gedurende de wettelijke bedenktijd kan de koper zonder opgave van reden van de koop afzien.

  Notaris

  Omdat het huis onder de voorwaarde ‘kosten koper’ wordt gekocht, kiest en betaalt de koper de notaris. Hij koopt immers het huis onder de voorwaarde ‘kosten koper’. De getekende koopakte wordt naar de notaris gestuurd. De notaris maakt vervolgens de akte van levering op, die verkoper en koper bij hem ondertekenen op de datum uit de koopakte. Je krijgt dus van de koper door wanneer je waar verwacht wordt.

  Waarborgsom

  De koopakte vereist altijd een waarborgsom of bankgarantie van de koper (10% van de koopsom) die wordt gestort op een derdengeldenrekening van de notaris. In de koopakte is afgesproken hoelang de koper de tijd heeft om de financiering te regelen bij bijvoorbeeld een bank. Gebruikelijk is een termijn van 8 weken om de financiering rond te krijgen.

  Wanneer is je huis echt verkocht?

  Je huis of appartement is verkocht als beide partijen de koopakte hebben ondertekend en er geen ontbindende voorwaarde meer is. De notaris stuurt beide partijen een uitnodiging voor het ondertekenen van de akte van levering. Voor die tijd krijg je nog een concept ter controle en een financiële afrekening. In die afrekening staat wat de koper moet betalen en wat jij als verkoper zult ontvangen, minus de aflossing van je hypotheek. Mocht je nog advies nodig hebben over de financiële afronding, kun je bij JAAP een contactmoment aanvragen met jouw makelaar via je account.

  Ook je huis zelf verkopen?

  Meer informatie over zelf je huis verkopen vind je hier.

  2 Comments

  • Leon says:

   Mooi dat jullie dit zo uitleggen.
   Echter wat mij opvalt is dat er gesproken wordt over een waarborgsom of bankgarantie die door de koper moet worden geleverd.

   Ik lees nooit ergens iets over een garantie voor de koper die door de verkoper moet worden geleverd.
   Wat als de verkoper niet kan leveren ? (bijvoorbeeld omdat bank veto oplegt omdat er anders teveel hypotheekschuld blijft)
   Koper heeft dan kosten gemaakt (hyp advies kosten, notariskosten)

  • JAAP.NL says:

   Hoi Leon,

   Dat is een hele goede vraag, we leggen het je graag uit: wanneer de koopovereenkomst is getekend wil de verkoper er zeker van zijn dat je de woning echt gaat kopen. Daarom vragen de meeste verkopers een aanbetaling, een waarborgsom die meestal 10% van de koopsom bedraagt.

   Je kunt dit bedrag vooruit betalen, maar 10% van de koopsom is natuurlijk een flink bedrag wat de meeste mensen niet zomaar op hun spaarrekening hebben staan. Daar is een bankgarantie voor: de bank garandeert dan dat de verkoper de waarborgsom uitbetaald krijgt. Mocht de koop toch niet doorgaan, leent de bank je de 10% van de koopsom en ben je verplicht om die 10% later terug te betalen aan de bank. Ook als de koop wel doorgaat is zo’n bankgarantie niet gratis, de bank vraagt 1% van de totale garantiekosten. Stel, je koopt een huis van €200.000 euro. Je regelt een bankgarantie van €20.000 (=10% van de koopsom), dan ben je 1% van €20.000 = €200 kwijt aan garantiekosten.

   Laat je in de specifieke gevallen die je benoemt goed adviseren door een hypotheekadviseur, die kan jou hier het beste in adviseren. Veel succes gewenst!

  Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.