Je verhuizing zo soepel mogelijk laten verlopen

verhuizing

Hoera, je hebt een nieuw huis gekocht en je gaat verhuizen! Een enorm spannende, maar ook leuke gebeurtenis die voor de één, een groot avontuur is en de ander krijgt het al warm bij het denken aan de verhuizing alleen al. Mogelijk kijk je er al lang naar uit om naar een nieuwe woning te verhuizen. Maar hoe krijg je dat voor elkaar en wat is nu een goede voorbereiding? Hieronder staan enkele tips beschreven om jou op weg te helpen bij het verhuizen.

Verhuizen

De meeste mensen verhuizen zo’n zes tot acht keer in hun leven. Dat is niet veel, maar toch kan een verhuizing erg stressvol zijn. Daarbij is er vaak tijdsdruk en ben je bang dat je dingen vergeet. Vandaar dat het goed is om ervoor te zorgen dat de verhuizing goed geregeld is. Om het een en ander zo soepel mogelijk te laten verlopen en met zo weinig mogelijk stress, is een degelijke voorbereiding van de verhuizing een aanrader.

Het is geen geheim dat een minder goed georganiseerde verhuizing veel meer stress zal opleveren dan een verhuizing die goed is voorbereid. Er zijn altijd dingen die blijven liggen en die we achteraf liever anders hadden gedaan. Het is belangrijk om op de dag van de verhuizing zo veel mogelijk met het verhuizen zelf bezig te zijn en niet met de organisatie er omheen.

Planning voor je verhuizing

Het is heel handig om een duidelijk overzicht te hebben van wat er tijdens de verhuizing allemaal moet gebeuren. Of je van nature een groot fan bent van het maken van lijstjes of niet, een goede planning is belangrijk voor je verhuizing. Een planning geeft houvast en zorgt voor een duidelijk overzicht. Je hebt direct een leidraad van dingen die geregeld moeten worden en je weet ook precies wanneer je wat moet regelen. Je kan je planning combineren met een checklist waarbij je afgeronde zaken af streept. Wat is dan handig om in de planning op te nemen?

Van start

Begin met het bepalen van de exacte verhuisdatum en plan daar omheen de werkzaamheden die nog moeten worden gedaan voordat je daadwerkelijk in de nieuwe woning intrekt. Zorg dat je van tevoren alles inpakt en dat alle spullen en dozen klaar staan voor de verhuizing. Moeten er spullen uit elkaar gehaald worden? Demonteer deze dan van tevoren of maak er afspraken over met de verhuizer. Inventariseer kamer voor kamer zodat je een duidelijke inventarislijst krijgt.

Om het verhuizen overzichtelijk te houden is het slim om al het meubilair te beplakken met stickers. Op die stickers geef je aan wat er mee moet gebeuren tijdens de verhuizing. Daarbij kan door middel van bijvoorbeeld nummering aangeven welk meubilair waar moet komen te staan op je nieuwe adres. Deze methode werkt ook erg goed voor de verhuisdozen met losse spullen.

Maak gebruik van apps

Zonder voorbereidingen kan de planning van een verhuizing flink mislopen. Haast is zelden goed en zeker bij het geval van een verhuizing. Door van tevoren een planning te maken, kom je vaak tijdens het opschrijven al achter dingen die je anders misschien was vergeten. Ook heel handig: er zijn heel veel apps voor inrichting en verhuizing die je gratis kunt gebruiken.

Inpakken van je spullen

Als je een goede planning hebt gemaakt voor het verhuizen en de verhuisdatum dichterbij komt, is het tijd om alles te gaan inpakken. Wacht niet tot het laatste moment met inpakken. Het kost vaak meer tijd dan je denkt. Je kunt alvast vooruit werken bij het inpakken door bijvoorbeeld al eerder te beginnen met het inpakken van spullen waarvan je verwacht dat je ze de aankomende periode niet nodig gaat hebben zoals je winterkleding in de zomer. Andere goede opties om mee te starten zijn de schuur, de zolder of de kelder. Een klus die je maar beter vast gedaan kan hebben.

Heb je waardevolle spullen?

Als je de mogelijkheid hebt, dan is het inhuren van een verhuisbedrijf uiteraard gemakkelijk en natuurlijk een luxe. Alles wordt verhuisd en zelf hoef je niet te sjouwen met zware spullen. Uiteraard draagt de verhuizer er zorg voor dat waardevolle spullen netjes en veilig worden verhuisd. Maar dit is niet altijd het geval. Om dit goed aan te pakken zijn er twee mogelijkheden die wij je aanraden.

Het is een goed idee om je meest waardevolle spullen zelf te verhuizen. Zeer breekbare spullen, computers, schilderijen en spullen met een hoge emotionele waarde kun je prima in je eigen auto vervoeren om er zeker van te zijn dat ze niet beschadigd raken.

Originele verpakkingen

Kies je ervoor om je waardevolle spullen door een verhuisbedrijf te laten verhuizen dan raden wij je aan om je waardevolle en kwetsbare spullen in de originele verpakkingen te laten vervoeren. Er zal namelijk toch met de spullen moeten worden gesjouwd! Heb je de originele verpakkingen niet meer? Dan is het handig om dubbel plastic of bubbeltjesplastic te gebruiken. Wil je extra stootschade voorkomen? Dan kun je ook nog gebruik maken van dekens.

Te veel in een keer?

Soms komt het voor dat dubbele woonlasten niet te voorkomen zijn tijdens de verhuizing. Door een verbouwing in je nieuwe huis is het bijvoorbeeld nog niet mogelijk om al je spullen daar al te plaatsen. Daardoor ben je noodgedwongen om je oude woning nog een tijdje aan te houden. Om dit op te lossen en de kosten een beetje in te dikken, is het een goede optie om een opslagruimte te huren. In zo’n opslagbox kun je je meubels en dozen tijdelijk opslaan. Van huis naar opslagbox en daarna terug is misschien wat extra werk, maar in een opslagruimte staan je spullen veilig opgeslagen totdat ze verhuisd kunnen worden naar je nieuwe huis!

Na de verhuizing

Hehe, eindelijk zit de verhuizing erop. Of is het juist heel soepel verlopen? Na de verhuizing zijn er echter nog een aantal dingen die moeten gebeuren. Het beste is om dat maar direct te doen. Ten eerste is het goed om alle gehuurde spullen terug te brengen en je borg te ontvangen. Heb je nog andere spullen gebruikt? Zorg dan dat het opgeborgen wordt en laat het niet rondslingeren.

De grootste taak die je nu nog hebt, is het uitpakken van je hele inboedel en het inrichten van je nieuwe huis. Dit is best een grote klus, maar tegelijkertijd ook de leukste taak. Je kan hiervoor dan ook gerust een week of meer voor uittrekken. Let wel op dat alles uitgepakt wordt en er geen dozen ingepakt blijven staan, want anders loop je hier een paar jaar later nog steeds tegen aan. Wees ook niet bang om spullen weg te gooien. Je bent immers net verhuisd naar een nieuwe woning, je mag best een paar nieuwe spullen kopen. Leuk!

Lees ook nog eens deze verhuistips goed door. Veel succes!

1 reactie

  • Tom Hoekstra says:

    Goed idee om inderdaad een tijdelijke opslagruimte te huren. Zo zijn je spullen goed beschermd als je zelf gaan verbouwen of je hebt een overbruggingsperiode. Ik zal dit zeker overwegen voor mijn aankomende verhuizing!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.