Je woning inbraakproof maken? Zo doe je dat!

Inbraakproof

Het inbraakseizoen beslaat voornamelijk de herfst en de winter. Dat is best logisch, want in deze seizoenen wordt het vroeger donker en kunnen inbrekers langer profiteren van beperkte zichtbaarheid. Wat heb jij al gedaan om inbrekers het leven zuur te maken? Voor dit artikel gaan we er voor het gemak vanuit dat je veiligheidssloten op je deur hebt en dat de vensters zijn beveiligd. Als dat zo is, kun je gaan kijken naar andere vormen van inbraakpreventie. Je zult zien dat er weer meer mogelijk is dan in het vorige inbraakseizoen. In dit artikel leggen we je uit hoe je woning inbraakproof kan worden.

Beveiligingscamera’s met nachtzicht maken je woning inbraakproof

Een slimme woning begint buiten al met beveiligingsmaatregelen. Beveiligingscamera’s om je woning te beveiligen bestaan al heel lang. De ontwikkeling van die camera’s heeft de laatste jaren echter een vlucht genomen. Via relatief goedkope internetcamera’s kan iedereen zijn huis beveiligen en bedienen met de smartphone. Het heeft ertoe geleid dat veel mensen hun huis beter kunnen beveiligen dan ooit. Nachtzicht is één van de grootste verbeteringen van beveiligingscamera’s. Dat is een enorm voordeel, zeker als het vroeg donker wordt in de herfst en winter.

Lang waren camera’s niet goed geschikt voor nachtelijke opnames. Denk maar aan de beelden die lang op Opsporing Verzocht te zien waren. Gezichten waren nauwelijks te onderscheiden en dat verkleint de pakkans van de crimineel rigoureus. Die tijden liggen zo langzamerhand achter ons. Met de huidige generatie camera’s leg je haarscherp vast wie er om je huis rondspookt als je op één oor ligt.

Verlichting vergroot de inbraakveiligheid

Het plaatsen van schemersensoren werkt ontmoedigend op inbrekers. Als een huis goed verlicht is, zijn ze eenvoudigweg minder snel geneigd om een kansje te wagen. Hetzelfde geldt voor de bewegingsschakelaars. Zodra een kwaadwillende zich op je terrein begeeft, gaat het licht aan. Dat is schrikken! Zelf merk je het misschien ook wel en is het een signaal om even poolshoogte te nemen. Het is sowieso goed om de buitenverlichting in te schakelen als het donker wordt. Een krachtige lamp, al dan niet gekoppeld aan een bewegingsschakelaar, houdt je tuin vrij van gespuis.

Binnenverlichting werkt minder goed met een schemersensor. Voor binnen is een tijdschakelaar een betere oplossing. Als je op vakantie bent, gaan ’s avonds automatisch de lichten in je huiskamer aan. Inbrekers denken zo dat er iemand in huis is. Het is tegenwoordig ook mogelijk om de verlichting met je smartphone aan te zetten. Slimme verlichting werkt met een app die je op je telefoon installeert. Waar ter wereld je ook bent, jij bepaalt welke lampen er aangaan en op welke tijdstippen.

Je woning inbraakproof met slimme alarmsystemen

Het is niet verrassend meer: ook alarmsystemen worden steeds slimmer. Door de voortschrijding van de techniek en het feit dat vrijwel iedereen tegenwoordig een smartphone bij zich draagt, doen zich nieuwe mogelijkheden voor. Het nadeel van een alarmsysteem is dat het een relatief prijzige investering is. Maar op de lange duur is het absoluut de moeite waard.

Het voelt gewoon super veilig als je een melding op je smartphone krijgt, wanneer er iets verdachts gebeurt in de omgeving van je huis. Je kunt de buren bellen om te vragen of ze even gaan kijken, of zelfs de politie inseinen. Met een abonnement bij een beveiligingsbedrijf is zelfs dat niet nodig. Alle zorg wordt je uit handen genomen. Voor een maandelijks bedrag heb je de back-up van een professionele meldkamer en kijk je, als je daar behoefte aan hebt, zelf 24/7 mee met de beveiligingscamera’s.

Woning inbraakproof? Wat als er toch iemand binnen komt?

Als het een inbreker toch lukt om binnen te komen, kun je zelf verschillende maatregelen treffen. ZeroVision is een systeem dat een rookgordijn creëert zodra een bewegingsmelder wordt geactiveerd. Het werkt volgens het principe: inbrekers kunnen niet stelen wat ze niet zien. Een ander ultiem hulpmiddel is een SOS-knop. Deze is gekoppeld aan het hierboven genoemde abonnement. Voel je je niet veilig in je woning, of merk je dat er inbrekers zijn? Druk op de SOS-knop en sein op die manier de meldkamer in. Er is onmiddellijk hulp onderweg.

Waardevolle spullen in de kluis

Een laatste optie om inbrekers zonder al te veel buit te laten afdruipen, is het in huis nemen van de veilige SKG-kluizen die er op de markt zijn. Contant geld, juwelen en waardepapieren berg je veilig op in zo’n gecertificeerde kluis. Hij neemt niet veel ruimte in. Je zet hem ergens in een onopvallende hoek, zodat hij niet explodeert in het interieur.

Ten slotte raden we je aan om in ieder geval goed voorbereid te zijn, door je in te lezen over wat je moet doen na inbraak. Heb je iets gehad aan de tips in dit artikel? Wij hopen het oprecht, want een voortdurend gevoel van onveiligheid is misschien nog wel erger dan een keer slachtoffer te zijn van een inbraak.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.