Ga je binnenkort op vakantie en heb je geen zin om je huis leeg te laten? Dan is het heel handig om je woonruimte op Airbnb te zetten. Zo kun je toch nog wat bijverdienen in de tijd dat je weg bent. Altijd leuk om een zakcentje te hebben tijdens het reizen. Het is namelijk zonde om huur te betalen voor een woonruimte waar je toch geen gebruik van maakt.
Hoe werkt het?
Als je jouw woning wil verhuren via Airbnb, kun je gratis een account aanmaken op de website. Vervolgens maak je zelf een advertentie voor wat jij wil verhuren: de bank, een kamer, een gedeelte van een woning of juist een heel huis. Je mag zelf bepalen welke prijs je ervoor vraagt. Verwacht je bijvoorbeeld drukte, omdat er een in een bepaalde periode een evenement gepland staat in de buurt? Je bent dan vrij om een hogere prijs te vragen dan normaal.
Hoe bepaal je de prijs?
De Amerikaanse website Eliot Me heeft een methode ontwikkeld waarmee je op een snelle manier kunt berekenen wat jouw huis waard is op Airbnb, natuurlijk ook in Nederland! Je voert je adres in, het aantal slaapkamers, het aantal badkamers en hoeveel mensen er kunnen overnachten.
Met deze tool wordt op basis van andere verhuurde woningen in de omgeving, het hoog- en laag seizoen, de weersvoorspelling, evenementen in de buurt en trends in jouw omgeving wordt een schatting gemaakt.
Ook is het handig om te kijken naar de gemiddelde prijzen van woningen in de buurt. Het is natuurlijk wel zo dat de meeste mensen meer geld vragen voor een kamer in de stad. Zo liggen de gemiddelde prijzen per nacht ver onder die van Amsterdam. In Den Haag betaalden gasten 79 euro per nacht en in Rotterdam 72 euro. Dat is minder dan voor een gedeelde kamer in Amsterdam.
Een huurwoning verhuren via Airbnb, mag dat?
Het verhuren van een huurwoning via Airbnb is officiële onderverhuur en dat is op basis van het Burgerlijk Wetboek verboden. De eigenaar van het pand (bijvoorbeeld een corporatie) mag hiervan afwijken, maar moet daar dan dus wel expliciet toestemming voor geven. Heb je een koopwoning? Dan mag je zonder schriftelijke toestemming van de bank je woning niet onderverhuren. Dat geldt vooral voor verhuur voor langere tijd. Bij Airbnb gaat het meestal om een korter tijdsbestek, maar dat verschil wordt niet in de voorwaarden genoemd. Wees er dus voorzichtig mee, want de bank kan de lening opeisen na langdurige onderverhuur zonder toestemming.
Hoelang mag ik mijn woonruimte verhuren?
De belangrijkste regel waar een verhuurder zich aan moet houden is de tijd dat je mag verhuren. Het is namelijk zo dat als je in Amsterdam woont je maar 60 dagen per jaar je woonruimte mag verhuren. Maar wat gebeurt er dan met je advertentie? Je woonruimte zal na 60 dagen niet meer geboekt kunnen worden. Wel kan je de boekingen accepteren voor het volgende jaar. Zodra je een licentie of vergunning hebt om meer nachten te verhuren dan het jaarlijkse limiet, dan kun je een vrijstelling aanvragen. Als je dit formulier eenmaal hebt ingevuld en het hele proces gevolgd hebt, zul je niet langer rekening moeten houden met de 60 verhuurdagen.
Maar welke nachten worden meegeteld?
Alle nachten die tussen 1 januari en 31 december onder ‘Gehele woningen’ worden geboekt, tellen mee voor je jaarlijkse limiet. Als een reservering meerdere jaren overlapt (bv. 25 december – 5 januari), dan zal dit op de juiste manier worden verdeeld. Airbnb heeft onder elke advertentie een voortgangsbalk toegevoegd. Hieraan kan je zien hoelang je advertentie nog loopt, zodat je hier rekening mee kan houden.
Welke verzekeringen moet je afsluiten?
Airbnb biedt een zogeheten Verhuurdersgarantie aan. Dit dekt een bedrag van maximaal €800.000,- wanneer er schade aan je woning is ontstaan. Daarnaast bieden ze een Host Protection Insurance aan: een aansprakelijkheidsverzekering met een dekking van maximaal €800.000,-, die voor elke advertentie geldt. Houd er rekening mee dat deze niet de verzekering van huiseigenaren of huurders vervangt.
Verifieer met je verzekeraar het huurders- of eigenarenbeleid om ervoor te zorgen dat je voldoende basisdekking hebt. Zorg er ook voor dat je over voldoende dekking beschikt alsmede eigendom aansprakelijkheidsrisico’s. Meer informatie over verzekeringen vind je hier.
Betaal ik belasting over mijn Airbnb-inkomsten?
Iedereen die via Airbnb zijn woning te huur zet, moet belasting over de inkomsten betalen. Volgens de Belastingdienst mag 30% van de Airbnb-inkomsten onbelast geïncasseerd worden, maar je moet 70% van de ontvangen huur min de gemaakte kosten opgeven. Al het betalingsverkeer loopt overigens via PayPal en kan dus niet zwart. Volgens de Belastingdienst is de inkomstenbelasting voor het verhuren van een kamer tot 4.748 euro vrijgesteld. Helaas valt commerciële kamerverhuur hier niet onder.
Hoe veilig is Airbnb?
Airbnb is over het algemeen heel veilig. Dat heeft ermee te maken dat je voor het reserveren meer te weten komt over een woning, ervaring, gast of verhuurder. Iedereen heeft een profiel op de website, zodat gasten of verhuurders elkaar beter kunnen leren kennen en vragen stellen.
Recensies
Als je nieuwsgierig bent naar wat anderen van een potentiële gast, verhuurder, woning of ervaring vonden, dan hoef je alleen maar de recensies te lezen. Gasten en verhuurders kunnen alleen een recensie over elkaar schrijven na een voltooide reservering. Zo weet je dat de feedback die je ziet, gebaseerd is op ervaringen die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Daarnaast kun je 24/7 contact opnemen met Airbnb zelf.
Lees hier ook nog even goed de regels door die in jouw stad gelden voor Airbnb.