Jonge gezinnen trekken weg uit grote steden

jonge gezinnen

Jonge gezinnen trekken weg uit de grote steden, met name uit Amsterdam. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in 2016 voor het tweede jaar op rij meer mensen uit de hoofdstad naar andere Nederlandse gemeenten vertrokken dan andersom. Het gaat per saldo om zo’n 4.000 mensen.

Ook Utrecht, Rotterdam en Den Haag zien veel jonge gezinnen vertrekken. Deze groep is flexibel, omdat ze vaak nog in een huurhuis wonen. Een koophuis in Amsterdam, waar de gemiddelde huizenprijs in het derde kwartaal is gestegen tot 370.000 euro, is voor jonge gezinnen vaak niet meer te betalen. De gemiddelde huizenprijs in Nederland was het afgelopen kwartaal gestegen naar een recordbedrag van 264.000 euro.

Reden om te verhuizen

Waar een deel gedwongen vertrekt omdat ze geen huis kunnen vinden, is voor een andere groep de aantrekkende woningmarkt juist een reden om te verhuizen nu hun huis niet meer ‘onder water staat’ en de doorstroom op de woningmarkt weer op gang komt.

De meeste jonge gezinnen gaan in randgemeenten van de grote steden wonen. Mensen vinden een woning die bij ze past belangrijker dan de gemeentegrens.

Amsterdam is internationaal

Intussen blijft het inwonertal van Amsterdam wel groeien door de komst van expats en buitenlandse studenten, schrijft het CBS. Dat komt volgens CBS-hoofddemograaf Latten door de aantrekkende wereldeconomie, die zich met name laat gelden in Amsterdam, met zijn internationaal geörienteerde economie.

De afgelopen vijf jaar nam het aantal inwoners van Amsterdam gemiddeld met 11.000 inwoners per jaar toe, de laatste twee jaar uitsluitend door immigratie. Er kwamen in 2016 per saldo bijna 10.000 immigranten bij: vooral twintigers en dertigers afkomstig uit India, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De rest van de top acht bestaat uit West-Europese landen. Jaarlijks verhuizen er meer dan 60.000 mensen van en naar de hoofdstad.

Meer informatie over de woningmarkt? Klik hier.

Bron: CBS/NRC

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.