Kant en klare schutting of zelf maken?

schutting

De perfecte tuinafscheiding vinden is best lastig, omdat er veel soorten schuttingen zijn. Er zijn heel veel soorten kant en klare tuinschermen waar je uit kunt kiezen. Maar je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan met tuinpalen en tuinhout planken om zo de schutting te bouwen die precies bij jouw tuin past.

Kant en klare schuttingen

Als je op zoek gaat naar een kant en klare schutting, dan zijn er veel soorten schuttingen om uit te kiezen. Weet je nog niet precies wat je wil? Dan is het handig om een paar zaken op een rijtje te zetten om de keuze wat makkelijker te maken. Bijvoorbeeld hoe lang je plezier wil hebben van de schutting. Want er zijn verschillende materiaalsoorten, maar die gaan niet allemaal even lang mee. De meeste mensen kiezen voor een houten schutting, dit past eigenlijk bij elke tuin.

Wil je gewoon een goede prijs-kwaliteit verhouding? Dan kun je kiezen voor een tuinafscheiding van geïmpregneerd hout. Ga je voor een wat langere levensduur en mag de prijs iets hoger zijn, dan is hardhout ook een optie. Wil je een schutting die heel lang meegaat en die geen onderhoud nodig heeft? Denk dan eens aan composiet. Dat is een combinatie van houtvezel en kunststofvezel. Het is zeer sterk materiaal en is in veel verschillende uitvoeringen verkrijgbaar.

Als je de materiaalsoort weet, kun je gaan nadenken over de stijl van de schutting. Bijvoorbeeld een klassiek plankenscherm waar je een leuke bloembak aan kunt hangen. Je kunt dan vaak ook nog kiezen uit een recht tuinscherm of met een toogvorm aan de bovenkant, wat een vriendelijke uitstraling heeft. Maar er zijn ook tuinschermen van hout met een strakkere vormgeving door een kader eromheen of smalle planken.

Wil je graag modern, dan zijn er ook tuinschermen in kleuren als antraciet en zwart verkrijgbaar. Dat valt wat meer op, maar kan juist daardoor ook een mooie toevoeging zijn aan je tuin. Composiet tuinschermen zijn er ook in combinatie met materialen als aluminium, dat geeft een stoere uitstraling en zorgt ervoor dat de schutting echt een eyecatcher wordt in je tuin.

Zelf je schutting maken

Heb je al veel schuttingen gezien, maar kun je niet vinden wat bij je tuin past? Dan kun je natuurlijk ook zelf aan de slag. Een mooie uitdaging én leuk, want uiteindelijk zet je iets unieks neer. En bovendien kun je dan ook helemaal zelf de afmetingen van de tuinafscheiding bepalen.

Veel leveranciers van schuttingen bieden tegenwoordig ook los tuinhout aan. Met planken en palen bouw je al snel zelf een leuke houten schutting. Want het hoeft natuurlijk niet meteen een lastig project te worden. Een belangrijke tip: maak van tevoren een goede tekening en een lijst met materialen die je nodig hebt. Bij de houthandel kunnen ze vaak ook goed adviseren over het juiste materiaal. Zo weet je zeker dat je plan klopt en er uiteindelijk een mooie en degelijke schutting komt te staan.

Meer tuintips? Die vind je hier.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.