Klein wonen: tips voor een minimalistisch droomhuisje

Klein wonen

Het is tegenwoordig helemaal niet meer zo vanzelfsprekend om over een riante woning te beschikken. Helemaal in de grotere steden is een kleine, knusse studio of loft al een aanwinst. Gelukkig heeft klein wonen ook heel veel voordelen. Met deze praktische tips voelt jouw minimalistische droomhuisje toch nog als een ruimtelijk kasteel!

Klein wonen? Grote meubelen

Het voelt misschien wat tegenstrijdig, maar prop je woning niet vol met veel kleine meubelen en spullen. Als je te veel kleine meubeltjes in een kleine ruimte plaatst oogt het al snel als een rommelig poppenhuis. Kies in plaats daarvan voor een paar grotere, mooie pronkstukken en je zult zien dat je minimalistische droomhuisje gelijk een stuk ruimtelijker lijkt. Ga bijvoorbeeld voor een hoge en brede kast, zodat je gelijk ook veel spullen kwijt kan. En zeg nou zelf: na een lange werkdag plof je toch liever op een ruime 3-zits dan op een klein onpraktisch bankje?

Werk de hoogte in

Hoe moeilijk het soms ook kan zijn om van spullen afstand te doen, probeer het toch zo minimalistisch mogelijk te houden. Als je al wat hoge kasten hebt staan kun je ook voor een kledingdressoir kiezen en je favoriete eyecatchers aan een stijlvolle, houten roede hangen. Deze kun je middels een stuk touw of ketting aan je plafond bevestigen. Als je planken of andere uitstekende items wil ophangen, hang dit dan boven je bank of kast. Zo houd je meer leefruimte over.

Kleurgebruik bij klein wonen

Vaak wordt er gezegd dat muren in kleine woningen altijd in lichte kleuren geschilderd zouden moeten worden. Echter vraagt elke ruimte om een andere soort kleur en hoef je niet per se alleen voor een lichte kleur te kiezen. Kies in plaats daarvan voor een egaal interieur dat overeenkomt met de kleuren van je woning. Zo vormt het één geheel en creëer je alsnog rust en ruimte.

Ruimtes afscheiden

Bestaat jouw woning maar uit één ruimte? Dan is het toch fijn om alsnog meerdere ruimtes te creëren. Slechts in één ruimte leven heeft zelfs zijn voordelen. Door muren ziet jouw kleine woning er vaak donkerder en kleiner uit. Wees daarom creatief met de ruimte en plaats bijvoorbeeld een open kast als afscheiding. Hier kun je dan gelijk wat leuke accessoires plaatsen. Verder ziet een glazen scheidingswand er niet alleen stijlvol uit, maar het zorgt er ook voor dat het licht in je woning niet gebroken wordt.

Breng wat groen in huis

Planten brengen leven in je huisje! Wees niet bang dat dit onnodig ruimte inneemt, want er zijn tal van praktische oplossingen in een klein huis. Plaats wat planten voor of achter je raam om zo je uitzicht een stuk aangenamer te maken. Wil je echt gaan voor een plantenwalhalla? Werk dan ook weer de hoogte in en hang ze aan het plafond.

Transformatie naar kantoor

Als je vanuit huis werkt, maar de ruimte niet hebt, kun je er natuurlijk voor kiezen om aan de eettafel te werken. Zo hoef je geen leefruimte in te leveren voor een bureau. Het nadeel hiervan is dat dit niet altijd zo arbovriendelijk is. Gelukkig is het ook niet nodig om een ongezellig bureau in je woon- of slaapkamer te plaatsen. Er zijn genoeg manieren om een ‘geheim kantoor’ in te richten als je klein woont. Denk bijvoorbeeld aan een uitklapbaar bureau of een wandkast. Op deze manier neem je na een werkdag gewoon weer vrolijk afscheid van je beeldscherm.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.