Koophuis? Op deze energiegerelateerde zaken moet je letten

energiegerelateerde zaken

Wie een nieuwe woning wil kopen of verkopen, krijgt te maken met een aantal zaken op gebied van energie. Daarnaast gaat de energierekening voor veel mensen omhoog dit jaar, tijd dus om te kijken waar je allemaal op kunt besparen! Wij zetten voor je op een rijtje op welke energiegerelateerde zaken je moet letten.

Zaken om op te letten bij de aankoop van een huis

De isolatie van een huis is erg belangrijk. Want hoe beter de woning geïsoleerd is, hoe minder energie er verbruikt wordt. Bij een goede isolatie van de nieuwe woning kun je tot wel €2100,- op de energierekening besparen. We spreken dan over een woning met een goed geïsoleerd dak, vloer en gevel. Inspecteer de isolatie daarom ook grondig voordat je besluit een huis te kopen.

Energielabel

Tegenwoordig is het voor verkopers van woningen verplicht om een energielabel aan te vragen en deze bij de woning te leveren. Sinds januari 2015 hebben alle huiseigenaren in Nederland een energielabel ontvangen.

Met het energielabel krijg je een indicatie van hoeveel (of hoe weinig) energie er verbruikt wordt in de woning. Hier geldt dat woningen met een A-label het zuinigst zijn. De schaal loopt van A tot en met G, wat betekent dat energieslurpende woningen het G-label krijgen. In Nederland zijn er vijf miljoen huiseigenaren die een energielabel hebben ontvangen. Meer informatie over de typen energielabels kun je hier vinden.

Aan een energielabel komen

Als je een huis koopt, krijg je bij aankoop een energielabel overhandigd. De verkoper van de woning is dat wettelijk verplicht. Ook mensen die een huis gaan huren krijgen een energielabel. Het energielabel mag eerder al worden overhandigd, maar moet uiterlijk worden afgegeven bij de officiële overdracht van de woning, dus op het moment dat de koop bij de notaris gesloten wordt.

Er zijn soms gevallen waarbij de koper of huurder geen energielabel ontvangt, maar dat is wettelijk niet toegestaan. Als koper is het dan mogelijk om de verkoper een energielabel op te laten stellen. Wanneer de koper dan alsnog geen energielabel afgeeft, kun je een melding maken bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het is dan zelfs mogelijk naar de rechter te stappen.

Investeren in zonnepanelen

Een bekende manier om op energie te besparen, is investeren in zonnepanelen op het dak. Woningen met zonnepanelen verbruiken vaak geen of weinig energie van de energieleverancier. Soms wordt de overtollig opgewekte energie teruggeleverd aan een energieleverancier. Op die manier kan er op de kosten bespaard worden. Vaak betekent dit wel dat de (ver)koopprijs van de woning iets hoger ligt.

Verborgen gebreken die nadelig zijn voor het energieverbruik

Energiebesparende maatregelen zijn goed bij de aankoop van een huis. Maar het kan ook andersom; verborgen gebreken die leiden tot een hoog energieverbruik. Wanneer een koopwoning een matig of slecht energielabel heeft, is het raadzaam om uit te zoeken hoe dat komt.

In sommige gevallen gaat het om gebreken die de verkoper niet van tevoren had kunnen weten. Een veel voorkomend probleem in oudere woning zijn kleinere gaslekkages, gebrekkige isolatie of problemen met de cv-ketel. Eventueel kun je het huis met waardevermindering overnemen en zelf de problemen verhelpen. De meeste onderdelen zijn namelijk in de bouwmarkt in de buurt te krijgen. Wel is er kennis van zaken vereist.

Het is eventueel mogelijk een inspectie door een derde partij te laten doen om deze verborgen gebreken op te sporen. Daarmee kun je voorkomen dat je een woning koopt waarvan het energieverbruik zeer hoog blijkt te zijn. Om deze reden is het belangrijk altijd voor de koop het energielabel te checken.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.