KoopkansKaart toont beste gebieden om een huis te kopen

koopkanskaart

Starters en andere kopers hebben moeite om een huis te kopen. Zowel bij de grote steden als in de rest van het land droogt het aanbod op, terwijl de prijzen alleen maar verder stijgen. Het vertrouwen neemt af, omdat de kans op een koopwoning kleiner lijkt dan ooit. HypotheekBerekenen.nl deed onderzoek naar de woningmarkt en brengt met de interactieve KoopkansKaart de beste kansen op een koophuis in alle gemeenten van Nederland in beeld.

“We merken dat veel huizenkopers vooral de algemene berichtgeving in de media in de gaten houden. Ze horen dat het aanbod snel afneemt en dat de prijzen de pan uit rijzen. Dat is inderdaad het algemene beeld, maar het zijn de verborgen pareltjes die de moeite waard zijn. Die willen we met de KoopKanskaart graag heel duidelijk in beeld brengen,” aldus Douwe van Zelm, eigenaar van online platform HypotheekBerekenen.nl.

Onderzoek naar de woningmarkt

Het platform onderzocht de woningmarkt en analyseerde huizenprijzen, het woningaanbod, verkopen en de aanwezigheid van een Starterslening in alle Nederlandse gemeenten. Op basis daarvan werd de KoopkansKaart ontwikkeld. Een interactieve kaart, die gebruikers kunnen raadplegen om de kans op een koophuis in specifieke gebieden in kaart te brengen.

De kaart toont per regio hoe groot de kans op een koophuis is. Puur geografisch of binnen een specifieke inkomensgroep, voor een specifiek overzicht van de actuele mogelijkheden. Het hypotheekplatform wil op die manier meer overzicht bieden op een lastige woningmarkt.

De hoogste en laagste koopkansen

De grootste kans om een huis te kopen hebben huizenkopers in Delfzijl. De woningen zijn er goedkoop en er is een Starterslening beschikbaar. Ook Oldamt, De Marne, Brunssum en Heerlen bieden nog goede kansen. Andersom is Bloemendaal het meest onbetaalbaar en maken kopers ook in Laren, Blaricum, Wassenaar en Heemstede weinig kans.

Huizenkopers kunnen op de KoopkansKaart eenvoudig zien waar bij hen in de buurt de kans op een koophuis zo groot mogelijk is. Door daar naar een woning te zoeken maken ze de kans op een succesvolle zoektocht een stuk groter. Andersom kan de kaart helpen aan te geven waar het weinig zin heeft om een eigen huis te zoeken, bijvoorbeeld omdat er nauwelijks woningen verkocht worden, er geen Starterslening beschikbaar is en de prijzen er hoog liggen.

Huizen kopen bij de grote steden

De KoopkansKaart biedt zelfs kansen rondom de grote steden. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het bij Amsterdam nog goed lukt om een huis te kopen in Purmerend, Almere en Lelystad. Op die manier zijn Schiedam, Vlaardingen en Maassluis goede alternatieven bij Rotterdam en lukt het rondom Den Haag nog om een huis te kopen in Rijswijk, Delft en Zoetermeer. Bij Utrecht maken kopers de meeste kans in Nieuwegein, IJsselstein en in Lopik.

1 reactie

  • Birgit van Knoppen says:

    Wat een handige kaart! Nu wordt het een stuk makkelijker om de juiste huizen in de buurt te vinden!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.