Kopen of verkopen: waar moet je op letten als het gaat om je energierekening?

energierekening

Ga je een nieuwe woning kopen of ben je van plan je woning te verkopen? Van starter tot gepensioneerde en van nieuwbouw, flat of villa tot monumentaal pand: je krijgt bij de koop of verkoop van een woning te maken met een hoop zaken die je moet regelen. Eén van die dingen is energie. Ga je zelf stroom opwekken? En hoe maak je een goede keuze als het gaat om duurzame en groene energie? Om het je wat makkelijker te maken zetten we op een rijtje waar je op moet (kan) letten en hoe je super simpel kunt besparen op je energierekening met zonnepanelen uit een Nederlands zonnepark.

Bespaar op je verbruik

Goede isolatie van je woning, dubbel glas, handige apps en slimme thermostaten. Korter douchen, apparaten niet op stand-by laten staan en de verwarming en lichtknoppen uit als je niet thuis bent. Simpele en praktische tips waar we er nog veel meer van kunnen opnoemen. Maar eerst nemen we even een paar stappen terug; van wie komt de energie die je verbruikt, hoe is deze opgewekt en wat kost het je uiteindelijk?

Vergelijk energieleveranciers

Bijna alle consumenten kiezen hun energieleverancier op basis van prijs en duurzaamheid. Logisch! Maar hoe maak je de beste vergelijking? En hoe prik je door aantrekkelijke kortingen en actietarieven heen die alleen in het eerste jaar gelden? Je energierekening bestaat uit je verbruik (stroom en eventueel gas tegen een bepaald tarief), kosten voor de netbeheerder (beheren en onderhouden het netwerk voor stroom en gas), energiebelastingen en overheidsheffingen.

De beste vergelijking maak je door de kale leveringstarieven te vergelijken. Dat zijn de prijzen die je betaalt per kWh stroom of m3 gas zonder overheidsheffingen en energiebelasting. De andere onderdelen van je energierekening zijn vastgesteld door de overheid en de netbeheerder en zijn dus bij elke energieleverancier hetzelfde.

Duurzaamheid

Stroom en gas kunnen op verschillende manieren opgewekt worden. Het verschilt per leverancier hoe milieuvriendelijk dit gebeurt. De consumentenbond heeft in samenwerking met Greenpeace, Natuur & Milieu en WISE de duurzaamheid van 29 leveranciers onderzocht. Zes leveranciers kwamen bij dit onderzoek als beste uit de bus en kregen een 10 als rapportcijfer. Zo kun je kiezen voor leveranciers waar het gas CO2 gecompenseerd is en de stroom bestaat uit 100% zonnestroom uit Nederland. Bijvoorbeeld zonnestroom die opgewekt is door middel van zonnepanelen in kleinschalige eco-parken of op daken.

Zelf stroom opwekken

Het is mogelijk om voor duurzame energie te kiezen en toch te besparen op je energierekening. Investeren in zonnepanelen is daar een mooi voorbeeld van. Kun of wil je zonnepanelen niet op eigen dak leggen? Dan is het heel aantrekkelijk om zelf je energie op te wekken met zonnepanelen uit een zonnepark. Daarmee heb je de voordelen van groene en duurzame energie uit Nederland én bespaar je op je energierekening. De stroom die je zelf opwekt hoef je niet meer te kopen. Dat scheelt in de kosten! Bovendien hoef jij je geen zorgen te maken over het onderhoud van de panelen.

Voor niks gaat de zon op…

De zon is gratis, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken? De zon schijnt nog heel wat jaren en is er voor iedereen. Het daarom heel voordelig en milieubewust om gebruik te maken van zonne-energie. Goed voor het milieu én voor je portemonnee. Zelf stroom opwekken is niet alleen duurzaam en voordelig, maar kan ook heel simpel en leuk zijn. Bedenk maar eens hoe blij je bent wanneer de zon schijnt, wetende dat je vandaag niets voor je stroomverbruik betaalt, omdat je alles zelf opwekt met een paneel uit een zonnepark.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.