Kopen zonder voorbehoud van financiering, doen of niet?

voorbehoud van financiering

We hebben het er al continu over, maar dit is nu eenmaal de huizenmarkt van nu en deze staat op zijn kop. Wil je een huis kopen in een stad of de omliggende omgeving, dan is het vaak jij en minstens 10 anderen. Hierdoor komt het steeds vaker voor dat kopers het koopcontract tekenen zonder voorbehoud van financiering. Maar is dit wel zo slim?

Wat is onder voorbehoud van financiering?

Je bent verliefd geworden op een huis, je hebt een bod gedaan en deze is geaccepteerd. Yes, goed nieuws en je tekent het koopcontract! Maar dan zijn we er nog niet helemaal.

Als eerste heb je wettelijk gezien nog drie dagen (waarvan er twee werkdagen moeten zijn) om zonder opgaaf van reden onder de koop uit te komen. Vervolgens moet je hypotheek nog goedgekeurd worden door je hypotheekverstrekker. Maar wat nou als je hypotheek om wat voor een reden dan ook niet wordt goedgekeurd?

Hier komt onder voorbehoud van financiering om de hoek kijken. Als je dit als voorwaarde in het koopcontract hebt opgenomen en je krijgt tóch geen hypotheek, dan kun je alsnog kosteloos van de koop af. Dus met onder voorbehoud van financiën geef je jezelf de garantie dat je niks koopt zonder hypotheek.

Wat als ik zonder voorbehoud van financiering teken?

Heb je er voor gekozen om deze voorwaarde niet op te nemen in het contract, dan kun je ook niet kosteloos het contract ontbinden wanneer toch geen hypotheek krijgt. Je wordt niet gedwongen om alsnog het huis te kopen, maar je krijgt wel een boete. Deze boete is vaak 10% van de koopsom, dus reken je winst maar uit.

Waarom doen mensen het dan toch?

De huizenmarkt staat op zijn kop. Als je dan meer kans maakt om je droomhuis te kopen wanneer je zonder voorbehoud van financiering doet, nemen mensen dit risico. Het is voor de verkoper namelijk fijner omdat hij zeker weet dat de koop doorgaat en niet de 6 weken hoeft te wachten die jij krijgt om je hypotheek rond te krijgen. Als het dan toch niet doorgaat, dan krijgt hij in ieder geval een flink bedrag hiervoor. Of je koopt zonder voorbehoud van financiering als je ergens nog een pot cash geld hebt liggen…

Ons advies

Maar zonder gekkigheid, ondanks dat het je kans op je droomhuis flink verhoogd, is het niet verstandig om deze voorwaarde uit het contract te laten. Je weet nooit wat er gebeurt. Ondanks dat je van tevoren goed hebt laten uitzoeken hoeveel hypotheek je kan krijgen, kan het alsnog voorkomen dat je deze alsnog niet krijgt. En dan zit je zonder huis en met een flinke boete. Daarom het advies om altijd te kopen onder voorbehoud van financiering, behalve als je deze cash kunt aftikken.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.