Gemeente wil korting geven aan middeldure woningen

middeldure woningen

Middengroepen (zoals verplegers, docenten en agenten) in Amsterdam verdienen vaak te veel voor een sociale huurwoning, maar te weinig voor de vrije sector. Op de oververhitte markt voor koophuizen maken ze al helemaal geen kans. Zij vallen daardoor nu tussen wal en schip. Om de bouw van middeldure woningen te stimuleren, wil de gemeenteraad ontwikkelaars korting geven als zij gezinswoningen gaan bouwen voor verplegers, docenten en agenten. Een meerderheid in de gemeenteraad dient hier vandaag een motie voor in.

Zo’n 10% valt in het middensegment

Iets meer dan 10% procent van de Amsterdamse woningen valt in het middensegment. Ter vergelijking: meer dan de helft van de huizen valt in de goedkope, sociale sector.

Kortingen

De meeste partijen in de gemeenteraad willen deze middengroepen helpen, maar dat is lastig. Zodra een middeldure woning op de markt komt, zal de prijs direct stijgen tot onbetaalbare hoogte. Een meerderheid van de raad wil nu dat de gemeente kortingen gaat geven aan ontwikkelaars die willen bouwen voor de middengroepen.

Eisen aan middeldure woningen

Ontwikkelaars kunnen de grond met korting verkrijgen, maar moeten dan wel beloven de prijzen voor langere tijd in het middensegment te houden. De gemeente stelt hierbij eisen aan de omvang van het huis, dat geschikt moet zijn voor gezinnen. Ook dient de bouwer inkomenseisen te stellen aan de huurders, om te zorgen dat de huizen terecht komen bij de juiste groepen.

Bron: AD.nl

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.