Laminaat zelf leggen: zo doe je dat

laminaat

Heb jij een nieuw huis gekocht en heb je gekozen om een laminaatvloer te leggen? Goede keuze, want laminaat is niet alleen duurzaam, maar ziet er ook nog eens mooi uit. Ondanks wat veel mensen denken, hoeft laminaat helemaal niet duur te zijn. Je kunt het nog goedkoper maken door het zelf te leggen, maar dan moet je het wel op de juiste manier doen. Anders is de kans groot dat je later tegen problemen aanloopt en dat zou zonde zijn. Hieronder geven we enkele tips, zodat jij weet hoe je op de juiste manier laminaat in je huis kunt leggen.

Vloer goed schoonmaken

Voor je laminaat gaat leggen moet je de vloer goed schoonmaken. Dit is iets wat veel mensen vergeten, maar wel erg belangrijk. De vloer moet helemaal vrij zijn van puin, vuil en andere stukjes rotzooi. Als dat blijft liggen kan dit ervoor zorgen dat er bobbels in de vloer komen en dat ziet er natuurlijk niet mooi uit. Controleer de vloer dus meerdere malen voordat je laminaat gaat leggen, zodat je zeker weet dat alles vlak en gaaf is.

Goede ondervloer

Nadat de vloer is gereinigd is het van belang om een zeer goede ondervloer uit te zoeken. Een goede ondervloer heeft namelijk meerdere voordelen die niet mogen worden onderschat. Allereerst zorgt een goede ondervloer ervoor dat er extra demping is. Als je dan over de vloer loopt zorgt dit voor een vervelend effect of zelfs voor geluidsoverlast. Het zou natuurlijk jammer zijn als je een mooie vloer hebt, maar dat je dan overlast krijgt door het dempende effect. Probeer dus altijd voor een passende ondervloer te zorgen.

De juiste vloer kiezen

Bij het uitkiezen van de kleur van je nieuwe vloer moet je rekening houden met de grootte van de kamer waarin de vloer komt te liggen. Een warme, donkere tint zorgt ervoor dat grote kamers een warme sfeer uitstralen. Heb je een kleinere kamer? Kies dan juist voor een lichte, natuurlijke tint. En wat veel mensen vergeten, is dat het belangrijk is om de vloer bij daglicht uit te kiezen. Ga je ‘s avonds laminaatvloeren bekijken, dan kan de kleur later anders uitpakken dan je eigenlijk in gedachten had.

Koop altijd meer dan je nodig hebt

Je kunt het beste altijd iets meer laminaat kopen dan je nodig denkt te hebben. Soms gaan er planken stuk of heb je een deel niet helemaal netjes gelegd, waardoor je dat deel er weer uit moet halen. Als het gaat om de vloer is het motto: liever te veel dan te weinig. Je kunt laminaat dat je over hebt altijd nog terugbrengen naar de winkel of bewaren als reserve.

Meer tips over het inrichten van je huis vind je hier.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.