Lange vaste hypotheekrente niet altijd de beste keuze

lange vaste hypotheekrente

Huizenkopers die kiezen voor een lange vaste hypotheekrente en daarom een hypotheek met 20 of 30 jaar vaste rente afsluiten, kunnen bedrogen uitkomen. Daarvoor waarschuwt Vereniging Eigen Huis (VEH).

Als deze huizenkopers over een aantal jaar verhuizen van een huis met Nationale Hypotheek Garantie, naar een duurder huis zonder NHG, kunnen ze bij een aantal hypotheekverstrekkers hun hypotheek met lage rente niet meeverhuizen en moeten ze een nieuwe afsluiten. Dan hadden zij dus beter een kortere rentevaste periode kunnen hebben, want daarvan is de rente nog lager. Vanwege de lage rente kiezen steeds meer mensen voor een lange rentevaste periode. Volgens VEH gaat het om bijna de helft van alle hypotheken die de afgelopen jaren zijn afgesloten.

Verhuisregeling

Volgens VEH kunnen klanten van ING, Allianz, bijBouwe en Hypotrust Goede Start gedupeerd worden. “Door de stijgende huizenprijzen en de gedaalde maximumgrens van de NHG zal deze tegenvaller steeds meer starters treffen”, zegt VEH. Hypotheekverstrekkers hebben verhuisregelingen, waardoor mensen hun hypotheek kunnen meenemen als ze verhuizen. Maar bij ING en bijBouwe vervalt de verhuisregeling als mensen naar een woning verhuizen die boven de NHG-grens uitkomt. Allianz en Hypotrust Goede Start verstrekken sowieso alleen maar hypotheken met NHG. “Daardoor heeft een klant niets meer aan de verhuisregeling als die naar een duurdere woning boven de NHG-grens verhuist”.

Rekenvoorbeeld

Vereniging Eigen Huis rekent voor dat het veel goedkoper kan zijn om voor een kortere renteperiode te kiezen als je je lage rente toch niet kan behouden als je verhuist: “Het renteverschil tussen 10 jaar vast en 30 jaar vast is ongeveer 1 procentpunt. Dat betekent dat een starter met een hypotheek van 200.000 euro en 30 jaar rentevast in 5 jaar circa 10.000 euro bruto meer betaalt dan voor 10 jaar rentevast.”

Onduidelijk

De VEH verwijt hypotheekverstrekkers ook dat verhuisregelingen vaak onduidelijk zijn. “De uitleg van verhuisregelingen is vaak onvindbaar in de voorwaarden, in brochures, op de website van geldverstrekkers en zelfs in de adviessoftware die hypotheekadviseurs gebruiken.” De vereniging eist dat ING en bijBouwe de NHG-beperking schrappen en dat Allianz en Hypotrust gedupeerde klanten een kortere rentevaste periode aanbieden of boetevrij laten overstappen naar een andere hypotheekverstrekker.

Bron: NOS

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.