Levensloopbestendige woning: waarom je dit zou moeten willen

levensloopbestendige woning

Of je nu een starter op de woningmarkt bent, een doorgewinterde verhuizer of juist van plan bent om eindelijk het huis van je dromen te kopen: voor iedereen is het slim om na te denken of van het huis van je keus makkelijk een levensloopbestendige woning kan worden gemaakt. Dat is een woning waar veilig gewoond kan worden, ook als je bijvoorbeeld slecht er been raakt of zorg nodig hebt. Klinkt raar? Vraag je je af waarom je daar überhaupt aan zou denken als je nu vooral ruimte nodig hebt voor je kinderen? Lees dan maar eens verder.

De slimme koper…

Natuurlijk, wie op huizenjacht is, is kritisch. Je wil echt niet overal wonen. De locatie moet goed zijn. De voorzieningen in de buurt – of juist ver weg. Het huis moet groot genoeg zijn voor je (toekomstige) kinderen en je huisdieren. Of juist klein genoeg om het te kunnen onderhouden. Er moet een tuin bij zitten. Of bij voorkeur zo min mogelijk groen. Duurzaamheid is belangrijk, je wilt een huis dat echt ecovriendelijk is. Of je wilt een opknappertje dat nog wordt verwarmd met gaskachels. Op al deze dingen let je. Maar let er ook eens op of de woning levensloopbestendig kan worden gemaakt. Want dan heb je goud in handen.

…is op de toekomst voorbereid

Ten eerste wil je een huis dat levensloopbestendige potentie heeft, omdat – een enkele uitzondering daargelaten – niemand echt gek is op verhuizen. Dus als je er lang kan blijven wonen is dat wel fijn. Bovendien, hoe mooi is het als je kinderen opgroeien in hetzelfde huis waar ze later met hún kinderen weer langskomen. Een huis vol herinneringen.

Als je juist kleiner wilt gaan wonen, omdat de kinderen het huis uit zijn, dan ook is het handig om na te gaan of je er ook in een toekomst met zorg makkelijk kan wonen. Is de badkamer veilig? Wordt er gekookt op gas? Zijn er hoge drempels? Door op deze dingen te letten, ook als je nu nergens last van hebt, weet je zeker dat je er kunt blijven. Maar de belangrijkste reden om een woning te kopen die levensloopbestendig kan worden gemaakt is dit: je komt er makkelijk weer vanaf.

Vergrijzing, de overheid en de bouw

De vergrijzing in Nederland loopt hard op. De overheid stimuleert ouderen om langer thuis te blijven wonen en sluit verzorgingshuizen. Tegelijkertijd is er een schreeuwend tekort aan woningen die geschikt zijn voor ouderen en zijn nieuwbouwwoningen zelden zo duur geweest. Zie je de kansen?

Enerzijds zijn woningen die geschikt zijn voor ouderen enorm in trek en zullen dat blijven. Dus ook al kan je nog niet het huis van je dromen kopen, maar bijvoorbeeld een appartement met 1 slaapkamer, grote kans dat je het wanneer je wil met winst kan verkopen.

Anderzijds stel je je eigen toekomst veilig. Niemand weet wat morgen brengt natuurlijk, maar als je in elk geval weet dat je woning geschikt is voor een toekomst met zorg, zit je altijd goed. Bovendien hoef je je niet op die vreselijk krappe woningmarkt te begeven op een moment dat je misschien met spoed een aangepaste woning nodig hebt. Dat geeft een hoop rust.

Het hoeft overigens helemaal geen gelijkvloerse woning te zijn. Een (gebruikte) traplift is altijd een handige en voordelige optie. Meer weten over levensloopbestendige woningen? Lees deze complete stap-voor-stap gids over de levensloopbestendige woning. Punt van aandacht: huizenprijzen zijn nu sowieso hoog, dus het kan het waard zijn om je koop nog even uit te stellen.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.