Lidwine’s ervaring met zelf je huis verkopen

zelf je huis verkopen

Lidwine was al lange tijd op zoek naar een nieuwe woning en keek vaak op JAAP.NL en Funda. Zo kwam ze erachter dat ze haar twee-onder-een-kap-woning in Berg en Terblijt in Limburg ook zelf kon verkopen via JAAP.NL. Lees hieronder haar ervaring met zelf je huis verkopen.

Lidwine vertelt: “Het fijne van zelf je huis verkopen, is dat je zelf in de hand hebt wanneer je bezichtigingen wilt inplannen. Dat kan ook in de avonduren en in het weekend (op zondag). Bij een makelaar is dat niet mogelijk. Je hoeft ’s ochtends voor je gaat werken het huis niet spik en span achter te laten, omdat de makelaar heeft aangekondigd met een kijker te komen. Je kunt de bezichtigingen zelf zo plannen dat je tijd genoeg hebt om van te voren alles op te ruimen en te poetsen. We zijn nu aanzienlijk minder geld kwijt dan dat we een makelaar hadden ingeschakeld (die het huis, in de huidige markt, ook zo kwijt was geweest: snel verdiend geld dus voor de makelaar!).”

Kritiek

“We hadden verwacht dat kijkers kritiek op je huis zouden geven, om zo eventueel de prijs omlaag te krijgen. We hadden ons daarop voorbereid, zodat we hier niet door van slag zouden raken. Dit is echter niet gebeurd! Verder hadden we verwacht dat, toen het huis op JAAP.NL stond, er meer kijkers zouden komen. Dat viel echter wel mee. Later begrepen we dat JAAP.NL toch minder bekend is (in het zuiden van het land) als bijvoorbeeld Funda. We hebben daarom later besloten om ook via JAAP.NL te adverteren op Funda. Uiteindelijk is het toch verkocht aan een kijker op JAAP.NL!”

Vragen van potentiële kopers

“Of we het lastiger vonden dan we van tevoren hadden verwachten? Nee, zo hebben wij dat niet ervaren. De aankopende partij heeft meestal een makelaar of financieel adviseur waar hij/zij met vragen terecht kan over procedures. We hadden ons daarin uiteraard wel ingelezen, dus konden al veel vragen van potentiële kopers beantwoorden. Denk daarbij aan het termijn waarbinnen de financiering rond moet zijn, waarborg storten etc.”

Emotie uitschakelen bij bezichtigingen

Lidwine: “Het zelf bezichtigingen doen heeft mijn inziens alleen maar voordelen: jij weet immers als geen ander alles van je huis. Ik heb gemerkt dat kijkers het waarderen, als je bijvoorbeeld zegt waar in huis de gewassen dekbedden het beste drogen, of dat er een dimmer op de spotjes van de badkamer zit, zodat je ’s nachts niet het volle licht hoeft aan te doen.”

“Je moet naar mijn mening alleen geen oordeel geven over je huis, bijvoorbeeld dat het zo’n mooi huis is voor die prijs of iets dergelijks. Dat dien je over te laten aan de kijkers. Wat jij fijn of mooi vindt, hoeft voor de kijker niet te gelden. Ik vind dat je je emotie moet uitschakelen bij bezichtigingen. Ga met mensen door het huis als een makelaar, maar alle info die je van je eigen huis hebt, mag je gerust met hen delen. En als je er altijd met plezier hebt gewoond, mag je dat ook gerust zeggen!”

Ondersteuning tijdens het verkoopproces

“Wij vonden de ondersteuning vanuit JAAP.NL heel goed. Op mails kregen we dezelfde dag reactie. Ook de telefoon werd altijd aangenomen. Ons huis was per abuis al online gekomen en in de mailing van potentiële gegadigden, omdat ik de advertentietekst alvast wilde intypen. We waren nog helemaal niet klaar om onze advertentie online te zetten, want de professionele foto’s waren nog niet klaar. JAAP.NL heeft het huis er toen spoedig weer afgehaald en van ons huis daarna, zonder dat we daarom gevraagd hadden, een Tophuis gemaakt. Daarmee staat je woning vier weken bovenaan de zoekresultaten en op de homepagina van JAAP.NL.”

“Er werd een zeer professionele fotograaf langs gestuurd, die mooiere foto’s maakte dan menig professioneel makelaar op zijn site heeft staan. Het boek dat we van JAAP kregen, ‘Je huis verkoop je zó!’ was prettig leesbaar en stond vol goede tips, echt zo’n boek ‘voor dummies’! Ook waren we tevreden over de makelaar die we kosteloos konden contacteren om over de beoogde verkoopprijs te sparren. We zouden het anderen dan ook zeker aanraden.”

Ook zelf je huis verkopen?

Zelf je huis verkopen kan spannend zijn; je verkoopt immers niet elke dag een huis. Vooral als het gaat om de prijsbepaling, onderhandelingen en financiële afhandeling hebben mensen misschien het idee dat zij hier veel financiële kennis voor nodig hebben. Gelukkig valt dat reuze mee, maar voor degenen die hier graag hulp bij willen krijgen, kunnen wij die geven. Je betaalt hier geen courtage-kosten voor, waardoor je duizenden euro’s kunt besparen. Bekijk hier de mogelijkheden.

Benieuwd hoe anderen het vonden om zelf hun huis te verkopen? Lees hier de ervaringen van andere verkopers.
Ook zelf je huis verkopen? Kies één van onze pakketten en ga gelijk aan de slag!

4 Comments

 • Pim says:

  Dankjewel voor dit artikel over het zelf verkopen van je huis. Het is belangrijk een goede inschatting te laten maken van de waarde van het huis. Maar het zelf verkopen van je huis kan je veel geld besparen, daarin geef ik je helemaal gelijk. Tegelijkertijd is het ook een persoonlijk proces, omdat een huis nou eenmaal een persoonlijke leefsfeer is. Mooi dan om dit proces zelf te begeleiden.

 • Bianca says:

  Bedankt voor de blog. Zelf zat ik te twijfelen tussen mijn koophuis verhuren en het verkopen, echter denk ik dat ik op deze manier de deifiniteve keuze nog kan uitstellen. Wat denk jij?

 • Felix says:

  Interessant gegeven! Hoe denken jullie dat zelf je huis verkopen opweegt tegen nemen van een makelaar. Gezien het feit dat de meeste particulieren de kennis niet hebben over de markt en het dus zeeën van tijd in beslag neemt?

  Ik hoor het graag!
  Groetjes,
  Felix.

 • JAAP.NL says:

  Hoi Felix,

  Bedankt voor je vraag. Onze klantenservice is beschikbaar voor alle vragen en daarnaast krijgen particulieren hulp van een makelaar gedurende het verkooptraject. Wij horen zeer zelden dat een particulier er zelf niet uitkomt, ook omdat ze er dus ook niet alleen voor staan. Wij zijn er van overtuigd dat het heel erg leuk is om zelf je huis te verkopen en bijvoorbeeld zelf de bezichtigingen te begeleiden. Niemand kent een huis immers zo goed als de bewoners zelf en je bespaart veel geld als je de verkoop zelf doet. Dat is natuurlijk ook veel waard 🙂

  Met vriendelijke groet, JAAP.NL

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.