Liever een instapklare woning of een klushuis?

Veel mensen die gaan kijken voor een ander huis twijfelen of ze voor een instapklare woning moeten kiezen of dat ze toch liever aan de slag willen gaan in een kluswoning. Belangrijk is dus dat alle voor- en nadelen van beide soorten woningen tegen elkaar worden afgestreept alvorens de juiste keuze gemaakt kan worden.

Instapklare woning

Het grote voordeel van een goed onderhouden of redelijk nieuwe woning is dat deze vrijwel direct bewoonbaar is en bovendien scheelt het je een heleboel extra kosten. De aanschaf kosten liggen dan vaak wel weer hoger en je dient rekening te houden met de isolatie van het huis. De woning ziet er vaak goed onderhouden uit, maar is niet altijd volgens de nieuwste technologieën geïsoleerd. Dit kan leiden tot relatief hoge stookkosten. Daarnaast is er altijd wel iets in het huis niet volledig zoals jij het graag wilt zien. Het vernieuwen van een toilet, keuken of badkamer die niet geheel in jouw stijl is, kan een grote uitgave zijn.

Kluswoning

Val je echt voor de charmes van een oud huis? Dan weet je dat je flink mag gaan klussen. Want vrijwel iedere betaalbare oude woning is een klus huis waar nog het een en ander aan gedaan moet worden. De grote voordelen van een kluswoning zijn dat je alles geheel naar eigen wensen kunt maken én inrichten. Ook ligt de aanschafprijs relatief lager dan van een (nieuwe) bestaande woning. Wanneer je kiest voor een kluswoning is het raadzaam om de woning direct energiezuiniger te maken door te kijken waar je kunt isoleren (wanden, vloer, ramen of dak). Sinds september 2016 geeft de overheid zelfs subsidie voor energiebesparende maatregelen. Een nadeel is dat je de verbouwing vaak niet meer kunt meefinancieren in de hypotheek. Je kunt vrijwel niets extra’s lenen en een bouwdepot afsluiten is niet altijd gemakkelijk. Aardig wat spaargeld is dus wel een vereiste.

De juiste keuze

Wordt het een kluswoning of toch liever een instapklare woning? Het is een keuze die afhankelijk is van verschillende factoren. Hieronder vind je enkele belangrijke punten die je zullen helpen bij het nemen van een beslissing.

1. De hoogte van je hypotheek
De hypotheek speelt een belangrijke rol bij het maken van de keuze voor een instapklare woning of een woning waar nog het één en ander aan moet gebeuren. Wanneer je een maximale hypotheek neemt, is het verstandig om voor een woning te kiezen waar je zo in kunt. Je zult immers een groot deel van je salaris nodig hebben voor het betalen van de hypotheek, dus je houdt minder geld over voor een verbouwing. Heb je echter de beschikking over voldoende spaargeld, dan is het combineren van een maximale hypotheek en een grote verbouwing een stuk beter te realiseren.

2. Hoeveel je hebt gespaard (en wilt besteden)
Het stond al even genoemd bij punt 1: met de beschikking over voldoende spaargeld kan het aantrekkelijk zijn om voor een kluswoning te kiezen. Het voordeel is dat de vraagprijs voor een kluswoning vaak lager is dan die van een instapklare woning of dat je voor hetzelfde geld een groter huis kunt kopen. Houd er echter wel rekening mee dat een verbouwing altijd meer geld kost dan dat je had begroot. Steek dus niet al je spaargeld in het verbouwen van de woning om financiële problemen te voorkomen.

3. De kosten van een eventuele verbouwing
Een verbouwing kost geld. Hoeveel je nodig hebt, is uiteraard afhankelijk van de omvang van het project en er zijn verschillende mogelijkheden om dit te financieren. Zo kun je natuurlijk je spaargeld gebruiken, maar ook een extra lening aanvragen. Een bouwdepot zou hierbij een optie kunnen zijn. Het is in ieder geval noodzakelijk om vooraf je budget te bepalen en een schatting van de verwachte kosten te maken. Gebruik hiervoor een online rekentool om foutjes in je berekening te voorkomen en om alles in een praktisch budgetoverzicht te zetten.

4. Beslis of je zelf gaat klussen of een vakman nodig hebt
Alles zelf doen in je kluswoning bespaart je natuurlijk een heleboel geld, maar het kost ook tijd en energie. En je moet het maar net kunnen! Een vakman inhuren kan ervoor zorgen dat het werk snel en goed wordt uitgevoerd, maar hier hangt dan weer een aardig prijskaartje aan. Wanneer je zelf niet kunt (of wilt) klussen, is het waarschijnlijk verstandiger om te kiezen voor een instapklare woning.

5. Een waardevermeerdering van de woning
Wanneer je een kluswoning koopt met het idee deze helemaal op te knappen, wil je er natuurlijk geen verlies op lijden. De kosten die je maakt, mogen dus niet hoger zijn dan de uiteindelijke waarde van de woning. Is dit wel het geval, dan kun je beter van het project afzien.

Een derde mogelijkheid: de nieuwbouwwoning

Toch liever een woning die geheel aan jouw wensen voldoet? Dan is de keuze voor één van onze nieuwbouwwoningen wellicht een betere optie. Je hoeft zelf niet veel in de woning te doen, alles is nieuw en je kunt het hele huis helemaal naar jouw eigen smaak laten maken. Het enige wat je zelf hoeft te doen, is je bezighouden met het interieur. Schakel bij de aanschaf een goede makelaar in, want ook bij nieuwbouwprojecten kan je hier en daar nog onderhandelen over de prijs! Scheelt altijd weer iets in de maandlasten.

2 Comments

  • petra says:

    Ik snap de mensen die een instapklare woning eigenlijk wel. Tuurlijk heeft het iets minder karakter maar verder heb je wel de meeste voordeel van een goede riolering en goede isolatie en neemt het een stuk minder kosten met zich mee.

  • Nick says:

    Er komt altijd veel kijken bij een verbouwing. Alhoewel het prettig is om zelf je woning in te richten is het soms te prijzig. Om die reden is een huis kiezen waar je meteen in kunt trekken geen verkeerd idee.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.