Met een bouwkundige keuring weet je wat je koopt

bouwkundige keuring

Schitterende tuin, alles lekker fris in de lak, mooie keuken en in goede staat. Je zou als koper niet beter weten dat het een lot uit de loterij is. Maar schijn kan soms bedriegen. Maar ja, de woningmarkt draait op volle toeren en je moet vaak snel beslissen. Dan is het vaak maar één bezichtiging, een bod en je bent de trotse eigenaar van je nieuwe kasteel… of krot.

Gelukkig wordt sinds het voorjaar van 2018 in koopovereenkomst (zoals gebruikt wordt door alle makelaars die zijn aangesloten bij NVM, Vastgoedpro en VBO) een bouwkundige keuring standaard als ontbindende voorwaarde opgenomen. Maar uiteraard staat het vrij voor iedere koper om af te zien van zo’n bepaling omdat het onderdeel was van de onderhandelingen. Maar ons advies: laat die bouwkundige keuring wel doen. Het kan je een hoop ellende besparen.

Wat gebeurt er met een bouwkundige keuring?

Misschien is het nog onwetendheid waarom mensen nog te vaak af zien van zo’n keuring. Het is immers niet zo dat de keurder gaat breken. Sterker nog, een bouwkundige keuring is vooral een visuele keuring. Er wordt dus niet gebroken.

Wel zal een goede keurder kunnen vaststellen dat er mogelijk problemen zijn die niet direct zichtbaar zijn. Op basis van ervaring weet hij als geen ander of een combinatie van aanwezige factoren kunnen leiden tot problemen. Bijvoorbeeld de ligging van de woning ten opzichte van de overheersende windrichting in combinatie met gebruik van een bepaald materiaal dat kan leiden tot vochtproblemen. En is hij regionaal goed bekend, dan zal hij altijd kijken of hij bij vergelijkbare woningen dit probleem ook heeft gemeld.

Ook heb je goede keurders die werkelijk alles willen inspecteren. Dus overal aan en de kruipruimte in. Of het dak op. Ook dat hoort bij een bouwkundige keuring. Een ervaren keurder werkt een hele checklist af. Dat zijn vaak honderden punten. Zaken waar je als onwetende consument zelf nooit aan zou denken.

Alles wordt vastgelegd in een rapport dat je als consument een goed beeld geeft van de staat van de woning. Maar vooral geeft het rapport ook inzage in de kosten die nodig zijn om bepaalde zaken te wijzigen. Nu maar ook op langere termijn. En dat is best fijn om te weten voordat je een woning aankoopt.

De ene keuring is de andere niet

Het percentage woningen dat wordt aangekocht met een bouwkundige keuring is de afgelopen periode fors gestegen. Het is een groeimarkt en dus zijn er veel bouwkundige keuringsbedrijven bij gekomen die hun diensten aanbieden. Maar wat maakt een keurder een goede keurder?

Dat bedachten een aantal vooraanstaande keuringsbedrijven zich ook en besloten daarom een onafhankelijke keurmerk te laten oprichten. Vastgoedpro, een beroepsvereniging voor vastgoedprofessionals waaronder makelaars en taxateurs, bleek de aangewezen onafhankelijke partij zonder winstoogmerk. Begin 2018 lanceerde zij het keurmerk Vakkundig gekeurd.

Om het keurmerk te kunnen voeren, moeten bedrijven voldoen aan strenge toelatingseisen. Eisen die er vooral op gericht zijn de ervaring en kwaliteit van het keuringsbedrijf te toetsen. Zo moet het bedrijf aantoonbaar een voldoende aantal keuringen op jaarbasis verrichten. Ook moet de organisatie beschikken over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Een verzekering die je alleen krijgt als je ook door de controle van de verzekeraar komt.

Daarnaast gaat een keuringsbedrijf dat het keurmerk wil gaan voeren, akkoord met de voorwaarden die gesteld worden vanuit het keurmerk zoals eenduidige algemene consumentenvoorwaarden (met opgesteld en goedgekeurd door de Consumentenbond) en deelname aan De Geschillencommissie in geval van conflicten. Allemaal zaken die de consument beschermen.

Voorkomen is beter dan genezen

Een nieuwe woning kopen is niet zomaar iets. Het heeft vaak grote financiële gevolgen. Daarom is het van belang dat je weet wat je koopt. Met een bouwkundige keuring gedaan onder het keurmerk Vakkundig gekeurd ben je zeker van je zaak en weet je dat je huis op professionele wijze gekeurd wordt. Meer informatie over keurmerk en weten welke keurder het keurmerk hebben? Kijk op www.vakkundiggekeurd.nl. Er is altijd een keurmerk keurder bij je in de buurt.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.