Met of zonder hypotheekadviseur een hypotheek afsluiten?

hypotheek

Na een lange zoektocht op JAAP.NL heb je jouw droomhuis gevonden. Nu kun je aan de slag met het regelen van je hypotheek. Je vraagt je misschien af hoe je dit het best kunt aanpakken. Heb je echt hypotheekadvies nodig? Of is het voordeliger om zelf je hypotheek te regelen, zonder advies? In dit artikel lees je meer over beide opties.

Execution only je hypotheek afsluiten

Heb jij voldoende financiële kennis? En weet je ook veel van hypotheken? Dan kun je ervoor kiezen om je hypotheek execution only af te sluiten. Je beslist dan zelf welke hypotheek het beste bij je past, zonder dat je daarvoor advies inwint. Je moet dus zelf informatie verzamelen en hypotheken vergelijken.

Besparen op advieskosten

Eén van de grote voordelen van het zelf afsluiten van een hypotheek is dat het een stuk goedkoper is. Omdat je geen hypotheekadviseur in de arm neemt, bespaar je op advieskosten. Voor advies betaal je gemiddeld zo’n € 3.000. Bij Knab is dit € 1.300, maar als je execution only kiest slechts € 650. Dat scheelt!

Niet gratis

Vergeet echter niet dat er ook aan execution only kosten verbonden zijn. Je betaalt namelijk wel gewoon voor het afsluiten van je hypotheek. Bovendien weet je nooit of de uitgespaarde kosten wel opwegen tegen de eventueel hogere hypotheekkosten doordat je een beslissing neemt waar een adviseur je voor had kunnen behoeden.

Een beperkt aanbod

De meeste geldverstrekkers willen dat je je goed laat adviseren over je hypotheek, omdat het een te complex product is. Zij stellen hypotheekadvies verplicht. Kies je toch voor execution only? Dan kun je dus lang niet bij alle banken terecht. Zo weet je niet zeker of je de juiste hypotheek afsluit voor nu en in de toekomst. En dat kan je later duur komen te staan!

Een verplichte kennis- en ervaringstoets

Een hypotheek is een ingewikkeld financieel product. Niet iedereen kan de juiste inschattingen maken over de risico’s die het afsluiten met zich meebrengt. Nu kun je je hypotheeklasten nog dragen, maar wat gebeurt er als je bijvoorbeeld gaat scheiden of werkloos raakt? De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft daarom besloten dat mensen die voor execution only kiezen, eerst een kennis- en ervaringstoets moeten afleggen. Hierin wordt jouw financiële kennis en eventueel die van je partner getest. De uitslag van deze toets bepaalt of jij je hypotheek execution only kan afsluiten.

Toch liever advies?

Ben je niet geslaagd voor de test? Of twijfel je nog of het verstandig is om zo’n belangrijk product zelf af te sluiten? Dan kun je toch beter hypotheekadvies inwinnen van een professional. Een hypotheek sluit je immers af voor 30 jaar. Dat is een lange tijd om vast te zitten aan ongunstige voorwaarden.

Wat doet een hypotheekadviseur voor je?

Samen met een onafhankelijk hypotheekadviseur breng je jouw huidige en toekomstige situatie in kaart. Aan de hand daarvan hoor je welke geldverstrekker jou de hypotheek met de laagste rente en beste voorwaarden kan bieden. Ook de keuzes voor een hypotheekvorm, rentevaste periode en eventuele verzekeringen nemen jullie door. Je krijgt dus een advies gebaseerd op jouw persoonlijke situatie. Daarin krijg je niet alleen inzicht in de mogelijkheden, maar ook de consequenties en risico’s van een hypotheek.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.