Moeten er meer eengezinswoningen gebouwd worden?

eengezinswoning

Er worden momenteel vooral appartementen gebouwd in Nederland. Toch wil het grootste deel van de Nederlanders een woning met een tuintje en een voordeur op de begane grond, zo blijkt uit onderzoek. Dus niet een appartement in een van de betoncomplexen die nu overal in stedelijk gebied uit de grond gestampt worden, maar gewoon een eengezinswoning.

Groene wijken

Onlangs is er een onderzoek gedaan (‘De onderste steen boven’) naar de woonwensen van Nederlanders. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB. Nu blijkt dat er niet alleen te weinig woningen worden gebouwd, maar ook de verkeerde woningen én op de verkeerde plekken. Volgens het onderzoek bestaat de nieuwbouwvraag bij Nederlanders voor 70% uit ’grondgebonden woningen’, bij voorkeur in groene wijken aan de rand van steden en dorpen.

Toch is de huidige samenstelling van de nieuwbouw bijna omgekeerd, want er worden vooral appartementencomplexen neergezet. Tot 2025 zijn er ook vooral plannen voor de bouw van appartementen, zoals in Noord-Holland (72%) en in Zuid-Holland (61%). Het accent moet volgens het onderzoek eigenlijk liggen op de bouw van eengezinswoningen, stadswoningen en andere laagbouwmilieus. In alle segmenten, vooral in de koopsector.

Vergrijzing

De reden dat er vooral flats gebouwd worden, is om de vergrijzende bevolking onderdak te bieden. Ouderen willen graag naar een klein nieuwbouwappartement verhuizen, luidt dan het argument van de gemeente- en provinciebestuurders. Uit het onderzoek blijkt dat ouderen helemaal niet graag verhuizen. Daarnaast wil een derde, als ze al verhuizen, het liefst weer een eengezinswoning. Pas op zeer hoge leeftijd is de voorkeur voor een appartement groter, aldus de onderzoekers.

Meer eengezinswoningen?

Zij stellen vast dat het aandeel eengezinshuizen in de woningbouw snel omhoog moet om aan de woonwensen te voldoen. Wat vind jij, moet er doorgegaan worden met de bouw van appartementen om met de vergrijzing genoeg woonruimte te kunnen bieden, of moet er geluisterd worden naar de bevolking en moeten er dus meer eengezinswoningen gebouwd worden? We horen graag je mening.

Bron: De Telegraaf

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.