Nieuw huis kopen? Dit verandert er op de woningmarkt

Elk jaar maakt DFT Geld (Telegraaf) traditiegetrouw een overzicht van de belangrijkste wijzigingen op financieel gebied in het nieuwe jaar. Goed om in de gaten te houden wanneer je in 2017 van plan bent om een huis te kopen. Wij zetten de belangrijkste veranderingen over de woningmarkt uit het overzicht van DFT Geld voor je op een rij.

Instantie na instantie en deskundige na deskundige hamert erop: de hypotheekschuld waarop Nederlandse huishoudens zitten, is een snel tikkende tijdbom. Die enorme schuldenberg – in het tweede kwartaal van dit jaar €662 miljard – moet kleiner, is de gedachte achter veel maatregelen waar huiseigenaren en woningkopers in het nieuwe jaar mee te maken krijgen.

Meer eigen geld

Wie tot een paar jaar geleden een huis kocht, kon de kosten koper vaak meefinancieren in de hypotheek. Sinds 2012 zakt de maximale loan-to-value-ratio langzaam naar 100%.

In 2017 wordt de voorlaatste stap gezet: hypotheken mogen niet hoger zijn dan 101% van de woningwaarde. Voor een huis van twee ton mag u dus niet meer dan €202.000 lenen – dit jaar was dat nog €204.000. Dat betekent dat elke huizenkoper dieper in zijn eigen buidel zal moeten tasten. Let wel: de maximale lening wordt bepaald aan de hand van de marktwaarde van het huis, en die kan anders zijn dan de koopsom. Wie zijn huis met een verbouwing milieuvriendelijker wil maken, mag 106% lenen – net zo veel als in 2016.

Tweede inkomen

Voor het bepalen van de maximale hypotheek wordt natuurlijk ook gekeken naar uw inkomen. Goed nieuws voor tweeverdieners: het inkomen van de partner mag voor 60% meetellen in de berekening van de maximale hypotheek. Nu telt dat tweede inkomen nog maar voor 50% mee.

Renteaftrek

Huiseigenaren in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting (€67.072 per jaar en hoger) opgelet: ook de hypotheekrenteaftrek vervolgt zijn weg omlaag. Het percentage waartegen mag worden afgetrokken komt op 50% te liggen, tegen 50,5% dit jaar. Dat gaat zo door tot 2042. Dan zal de maximale hypotheekrenteaftrek uitkomen op 38%.

Terug naar normaal

Nog zo’n erfenis van de economische crisis: om de woningmarkt een impuls te geven werd in 2009 de grens voor hypotheken met Nationale Hypotheekgarantie opgehoogd naar €350.000. Nu de woningmarkt niet meer op zijn gat ligt, kan de NHG-grens weer meebewegen met de gemiddelde koopsom – net als vroeger. Voor normale woningen komt de grens op €247.450 te liggen. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen komt de NHG-grens te liggen op €259.700.

Villatax

Voor de meeste huiseigenaren zal er aan het eigenwoningforfait niets veranderen – het belangrijkste tarief blijft op 0,75% van de woningwaarde staan. Is uw huis meer dan een miljoen waard, dan kunnen er wel zaken veranderen. De bovengrens voor het 0,75%-forfait gaat van €1.050.000 naar €1.060.000. Boven die woningwaarde betaalt u gegarandeerd €7950 – dat is €75 meer dan dit jaar – plus een premie van 2,35% over elke euro die de woningwaarde boven die grens zit.

Starterslening voor een nieuw huis

Ook op een starterslening moet, net als op de gewone hypotheek, voortaan netjes worden afgelost. Starters op zoek naar een uitweg kunnen een combinatielening afsluiten, die de aflossing van de starterslening dekt. De starterslening wordt overigens maar in een beperkt aantal gemeenten aangeboden.

Vve moet sparen

Wie in een appartementencomplex woont zonder een actieve vereniging van eigenaren, kan een gepeperde rekening van diezelfde vve verwachten. De vve’s zijn vanaf 2017 verplicht om een reserve aan te houden van 0,5% van de herbouwwaarde. In ruil voor een hogere maandelijkse bijdrage zitten bewoners er dan wel beter bij, zo is de gedachte, want te vaak is er geen geld om noodzakelijke reparaties en onderhoud te plegen.

Huurverhoging

De grootste verandering voor huurders heeft te maken met de jaarlijkse huurverhoging. Nu nog vallen alle huurders in drie categorieën, komend jaar worden dat er twee. Wie meer verdient dan €40.349 kan een extra, inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen. Die geldt dan weer niet voor gezinnen met minstens vier personen en huurders die voorbij de AOW-leeftijd zijn.

De eigen bijdrage die huurders betalen gaat iets omhoog. De huurtoeslag stijgt daarom ook iets.

Stroom, gas, ozb

Gemeenten en energieleveranciers kwellen huiseigenaren (en huurders) komend jaar iets meer dan in 2016. De energierekening gaat gemiddeld met €56 omhoog, schat de Vereniging Eigen Huis. Bijna de helft van die stijging komt door hogere belastingen. De opslag duurzame energie gaat van circa €40 naar ongeveer €60. De rekening voor huishoudens met blok- of stadsverwarming gaat met €24 omhoog, naar circa €1093.

Eigen Huis heeft ook geschat hoeveel huiseigenaren in 2017 kwijt zijn aan onroerendezaakbelasting. De afgelopen jaren steeg die veel harder dan was afgesproken. Nu houden gemeenten het netjes, met een gemiddeld 1,3% hogere ozb. Aan lokale heffingen is een doorsnee huishouden €724 kwijt, €2 meer dan dit jaar.

Ga jij dit jaar op zoek naar jouw droomhuis? Klik dan hier om te beginnen met je zoektocht!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.