Nieuwbouw kopen: hoe werkt dat?

nieuwbouw kopen

Heb je een nieuwbouwwoning gezien waar je interesse in hebt? Nieuwbouw kopen werkt weer net een beetje anders dan wanneer je een bestaande woning koopt. Wij vertellen je meer.

Een groot verschil is natuurlijk dat je de woning niet van tevoren kunt bezichtigen, maar alleen op bouwtekeningen kunt bekijken. Zodra je een project en woningtype hebt gekozen, moet je van alles vast gaan leggen in de koop-/aannemingsovereenkomst om ervoor te zorgen dat het wordt zoals je wil. Maar wat is zo’n koop-/aannemingsovereenkomst eigenlijk, wat kun je ermee en waar begin je als je een nieuwbouwwoning wil kopen? Wij helpen je met een handig stappenplan.

Zet je wensen op een rijtje

Bedenk van tevoren aan welke wensen je woning moet voldoen. Het mooie van nieuwbouw kopen is dat je soms zelf nog het een en ander kunt aanpassen, maar de basis moet toch echt goed zijn. Zo is het belangrijk om na te denken over de locatie (woon je liever in een rustige wijk met veel groen of ga je voor een huis die aan het drukke centrum ligt?), het soort huis (flat, rijtjeshuis, twee-onder-een-kap?) en wat je maximaal voor het huis wil betalen.

Haalbaarheidscheck

Het is niet mogelijk om een hypotheek af te sluiten als de bouw van het huis nog niet begonnen is. Daarom vraagt de projectontwikkelaar jou om een haalbaarheidscheck. Zo’n check houdt in dat een hypotheekadviseur jouw financiële situatie onder de loep neemt en op basis daarvan verklaart of je de woning kunt kopen of niet. De projectontwikkelaar heeft zo de zekerheid dat jij je hypotheek rond krijgt.

Koop-/aannemingsovereenkomst

Wanneer de haalbaarheidscheck in orde is, weet je zeker dat je het bedrag dat je maximaal kunt lenen genoeg is om het huis dat je op het oog hebt te kopen. De volgende stap is het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst bij de notaris; je koopt dan de grond en geeft de aannemer toestemming om op die grond de woning te bouwen volgens het bouwplan.

Bekijk de meerwerklijst

Een nieuwbouwwoning wordt gebouwd volgens een standaard bouwplan, maar hier mag je van afwijken. Alles wat jij wil toevoegen of wil veranderen aan de woning wordt meerwerk genoemd. Je kunt dit op de meerwerklijst terugvinden; deze kun je inzien voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst tekent. Soms moet je voor de meest voor de hand liggende voorzieningen al extra betalen, maar hier kun je soms nog over onderhandelen voordat je tekent. Goed idee dus om deze te checken. Tijdens deze onderhandeling worden er nog wel eens termen gebruikt als ‘prijs nader te bepalen’ of ‘prijs op aanvraag’. Ga alleen akkoord met concrete bedragen en betaal niet te veel vooruit, maximaal 25%.

Regel een waarborgcertificaat

Het is belangrijk om jezelf in te dekken, mochten er onverwachte dingen gebeuren, zoals dat de aannemer tijdens de bouw failliet gaat. Je woning wordt dan niet afgebouwd, of je komt voor hoge meerkosten van afbouw te staan. Gelukkig kun je je hier tegen beschermen met de garantie- en waarborgregeling van SWK, Woningborg of BouwGarant. Zorg dat je deze hebt ontvangen voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst tekent bij de notaris. Dit certificaat moet je hebben om een hypotheek te kunnen regelen.

Tijdens de oplevering

Zorg dat je iemand bij je hebt die echt verstand heeft van nieuwbouw of bouwkundige zaken wanneer de woning opgeleverd wordt. Je moet de woning namelijk volledig controleren, waarna jij en de bouwer het opleveringsrapport moeten tekenen. Je bent dan akkoord gegaan met de woning zoals hij is opgeleverd. Heb je gebreken ontdekt? Dit wordt vervolgens ook in het opleveringsrapport vastgelegd. De bouwer heeft dan drie maanden de tijd om deze opleveringsgebreken te herstellen.

Nieuwbouw kopen

Er komt een hoop kijken bij het kopen van een nieuwbouwwoning! Hopelijk ben je zo goed voorbereid en kun je snel genieten van je nieuwe woning. Ben je je nog aan het oriënteren? Neem dan ook eens een kijkje in ons nieuwbouw aanbod.

2 Comments

 • Heidi says:

  Goeden dag,

  Ik ben op zoekt naar een nieuw huis of recent gebouwd huis regio Groningen.

  Ik wil heel graag zo spoedig mogelijk naar wat plekjes kijken en zal dit fijn vindt al iemand contact willen opnemen met mij.

  Alvast bedankt en vriendelijk groet
  Heidi van As

 • JAAP.NL says:

  Hoi Heidi,

  Bedankt voor je bericht. Wij zouden je graag van dienst willen zijn, maar helaas is JAAP.NL niet de aanbieder van de woningen die op de website worden getoond. Wij zijn enkel het platform waar je al het woningaanbod binnen Nederland kunt vinden.

  Je kunt op JAAP.NL vrij zoeken naar woningen en wanneer je een woning vindt, kun je contact opnemen met de desbetreffende aanbieder via de ‘Plan een bezichtiging’-knop of je kunt telefonisch contact opnemen via de knop ‘Bel aanbieder’. Deze gegevens kun je onder het adres van deze woning vinden. Veel succes gewenst!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.