Nieuwbouw kopen? Pas deze tips toe

nieuwbouw

Bij het kopen van nieuwbouw hoef je niet met verborgen gebreken rekening te houden. Maar er zijn wel andere aspecten die je in gedachten moet houden wanneer je een nieuwbouwwoning koopt. We nemen je mee in deze aspecten, waarvan wij zeker weten dat ze je gaan helpen om op je roze-verhuis-wolk te blijven zitten.

De voordelen van nieuwbouw

Deze voordelen zijn natuurlijk voor iedereen heel persoonlijk. Hebben we het bijvoorbeeld over het nieuwe, het schone en het strakke van nieuwbouw, dan zien we hier vaak twee kampen ontstaan. Het ene kamp houdt ervan: een schone start, niet hoeven schoon te maken, alles netjes geverfd en afgewerkt en direct te betrekken.

Het andere kamp vooral gruwelt van het nieuwe en het strakke. Geen cultuur, geen achtergrond, geen emoties: je voelt hier (nog) niets. Deze groep gaat liever voor een oud charmant huis met alle (on)gemakken van dien, maar dan heb je wel een huis met gevoel en karakter.

Kies je toch voor een nieuwbouwwoning? Hierbij een aantal tips om van je nieuwe huis te blijven (of gaan) houden.

Wat voor een soort nieuwbouw wil je?

Binnen de nieuwbouwwoningen zijn er een aantal subcategorieën:

  • Je kunt direct intrekken en hebt geen eigen keuzes gemaakt;
  • Beperkt keuzes mogen maken (bijvoorbeeld kleur van je keuken, tegels in de wc en badkamer);
  • Woningen waar je veel keuzes mag maken (bijvoorbeeld hoe je de bovenverdieping wil inrichten, aan welke kant je keuken komt, etcetera);
  • Volledig alles zelf bouwen en alles zelf beslissen.

Om goed te weten wat je wil en welk soort nieuwbouwwoning het beste bij jou past, kun je voor jezelf het beste eerst een lijst maken met al je wensen. Weet wat je echt graag wil, waar je voor wil gaan en waarvoor niet. Doe dit vooral voordat je je gaat oriënteren en huizen gaat bekijken. Op het moment van een bezichtiging is het veel moeilijker om hier met een realistisch beeld naar te kijken.

Heb je een lijst met eisen, wensen en mogelijke onderhandelpunten, dan kun je deze er gewoon bij pakken om te gaan vinken of dit huis voldoet of niet. En kom je erachter dat bijna niets voldoet, dan passen categorieën 3 en 4 waarschijnlijk het beste bij jou.

De kosten van je keuzemogelijkheden

Bij vooral de tweede en derde categorie van nieuwbouw, is het belangrijk dat je vooraf goed inzicht hebt in de kosten van je keuzes (ook wel meerwerkkosten genoemd). Vraag daarom een prijslijst op van de keuzemogelijkheden en bedenk van te voren wat je wil én of dit binnen je budget past. Spreek van tevoren af voor welke keuzes je gaat en welke kosten hierbij horen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je kan er ook voor kiezen om een deel eruit te onderhandelen voordat je de koop definitief maakt.

Leer je financiële mogelijkheden kennen

Dit klinkt als heel logisch wanneer je een huis gaat kopen, maar bij nieuwbouw is het nog belangrijker om volledig inzicht te hebben in je financiële mogelijkheden. Je hebt namelijk vaak te maken met dubbele lasten, omdat je de koop al doet voordat het huis klaar is. Zodra ze beginnen met bouwen, dan betaal je hiervoor, terwijl je natuurlijk ook nog zelf ergens moet wonen. Dus heb je nog een huurhuis of een andere koopwoning, houd dan rekening met deze dubbele lasten.

Ga nooit akkoord met je woning zonder eindinspectie

Je huis is klaar! Eindelijk! Klaar met de dubbele lasten en dit deel van je leven in deze prachtige woning gaat beginnen! Maar… en niet om je mood te verpesten, maar juist om deze op de lange termijn ook goed te houden: zorg altijd voor een eindinspectie bij de oplevering door een deskundige. Met deze inspectie onderzoek je of alles is afgerond zoals afgesproken, zowel de standaard zaken van de woning als je keuzemogelijkheden.

Komen jullie erachter dat niet alles is gedaan zoals verwacht en afgesproken, dan bespreek je dit met de verkoper. Is hij het hiermee eens, leg dit dan vast (inclusief ondertekening van jou en de verkoper). De verkoper heeft dan drie maanden om alles af te maken zoals jullie hebben afgesproken.

Dan kun jij eindelijk echt gaan genieten van je prachtige nieuwe huis!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.