Nieuwe garage: 5 tips voor het ontwerp

ontwerp nieuwe garage

Naarmate nieuwe huizen steeds groter worden, neemt ook de trend toe om nieuwe garages te ontwerpen. Doordat je het zelf ontwerpt, biedt het plaats aan meer en grotere voertuigen en veel opslagruimte. Het ontwerp krijgt daardoor veel meer aandacht dan in het verleden. Zo moet je nieuwe garage niet alleen voldoen aan je eisen op het gebied van opslag, maar moet het natuurlijk ook goed passen bij de rest van je huis. Maak gebruik van van onderstaande tips en zorg er zo voor dat je bij de voorbereidingen overal over na hebt gedacht.

Tip 1: Aangebouwd of vrijstaand?

Valt het jou ook op dat de garages in een nieuwbouwwijk bijna altijd aangebouwd zijn? Aangrenzende garages bieden veel gemak, vooral bij koud en nat weer. Maar ze beperken daarnaast helaas ernstig de ontwerpmogelijkheden voor je huis en garage. Een vrijstaande garage kun je daarentegen ontwerpen in een bouwstijl naar wens. Bovendien kun je hier vaak makkelijker een vergunning voor aanvragen. Als de vrijstaande versie jouw voorkeur heeft, bedenk dan van te voren wel dat het behoorlijk wat ruimte van je tuin in beslag neemt.

Tip 2: Groot formaat

Tijdens het ontwerpen is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat de garage groot genoeg is. Omdat onze auto’s steeds groter worden, heeft je garage dus automatisch ook meer ruimte nodig. Daarnaast hebben Nederlandse huishoudens ook steeds vaker twee of zelfs drie auto’s, nog een reden voor een grote garage. Houd bij het ontwerp ook zeker rekening met de afmetingen van je vierwielers. Deze tip is erg belangrijk als je een ondernemer bent, aangezien je wel wil dat je bedrijfsauto een veilig plekje heeft in je garage.

Tip 3: Woonruimte creëren

Het is niet zo moeilijk om een eenvoudige garage te ontwerpen, die aan een huis kan worden bevestigd, zonder dominant over te komen. Maar het kan juist wel een uitdaging zijn om boven de garage woonruimte te creëren. Vanwege de gecombineerde muurhoogtes van de garage en een volledige ruimte erboven, moet de daklijn mogelijk hoger zijn dan die van het huis. Als je de mogelijkheid hebt, is het zeker een aanrader om woonruimte te creëren boven je zelf ontworpen garage. Hier kun je bijvoorbeeld je thuiskantoor van maken, maar je zou het ook kunnen verhuren. Bij een vrijstaande garage is het overigens een stuk gemakkelijker om dit te doen.

Tip 4: Doel van de nieuwe garage

Het is natuurlijk het meest gebruikelijk om je garage straks te gebruiken als opslagruimte. Waarschijnlijk heb je zelf ook wel nagedacht over wat je exact van plan bent. Toch is het heel verstandig om hier echt even wat langer bij stil te staan en het op papier te zetten. Het zou zonde zijn als je straks meer tijd doorbrengt in je garage dan je vooraf dacht en hier geen rekening mee hebt gehouden. Wie weet hangt er straks wel een dartbord of is de plek een werkplek geworden. Een geïsoleerde ruimte en wat daglicht zijn dan geen overbodige luxe. Als je er voor kiest extra woonruimte te creëren, bedenk dan ook exact met welk doel. Als het een huurwoning wordt, is een buitentrap namelijk noodzakelijk.

Tip 5: Inboedelverzekering aanpassen

Deze laatste bonustip heeft niet zozeer met het ontwerp te maken, maar kan je in geval van schade wel geld besparen. Als je klaar bent met bouwen, is het verstandig om je inboedelverzekering aan te passen. De kans is namelijk groot dat je nu meer spullen in je huis en garage hebt staan. Denk bijvoorbeeld aan de fiets en gereedschap die nu in de garage staan. Je spullen zijn ook verzekerd als je hebt gekozen voor een vrijstaande garage. Onthoud wel dat deze binnen 300 meter van je woning moet staan.

Er zijn dus tal van mogelijkheden wanneer je zelf gaat ontwerpen. Bedenk wel goed wat je wil en wat er allemaal bij komt kijken. Als je hier rekening mee houdt heb jij straks een praktische en ruime garage die ook nog eens heel goed bij je huis past!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.