Nieuwe vloer: kies je voor vinyl of PVC?

vinyl of PVC

Als je een nieuwe vloer wil, is er nogal wat keuze. Maar stel dat je niet kunt kiezen tussen vinyl of PVC, weet je dan goed wat de verschillen zijn? En wat is het verschil ten opzichte van hout? Zowel PVC als vinyl zijn vloeren die gemaakt zijn van kunststof. Toch zijn er een paar verschillen.

Hard en zacht

Het grootste verschil tussen een vinyl- of PVC-vloer is hoe het aanvoelt. Loop je op je blote voeten op vinyl, dan lijkt het of het materiaal meeveert. Loop je op PVC, dan voelt het hard aan. Dat betekent ook dat je bij een vinyl-vloer eerder beschadigingen ziet van bijvoorbeeld de pootafdrukken je meubels. Bij PVC merk je daar niks van. Beide vloeren bestaan uit meerdere lagen, waarbij de bovenste laag vooral decoratief is. Qua design is er van alles mogelijk. Wil je daadwerkelijk een vinyl of PVC-vloer kopen, dan zijn ze verkrijgbaar in het donkergrijs of zelfs in een hout- of betonlook.

Zo schoon

Omdat de meeste gladde vloeren onderhoudsvriendelijk zijn, is schoonmaken geen probleem. Je dweilt het snel schoon met een goed schoonmaakmiddel. Het maakt ook niet uit als iemand een glas drinken laat vallen. Dat kun je gewoon met een natte doek schoonmaken. Glasscherven kunnen wel schade aanrichten aan vooral de vinyl-vloer. Ten opzichte van bijvoorbeeld een houten vloer is niet alleen het onderhoud vele malen eenvoudiger, hout slijt ook sneller. Een vloer van kunststof lijkt in dat geval een betere keuze.

Vinyl of PVC?

Zowel PVC als vinyl gaat meer dan 10 jaar mee. PVC soms zelfs 30 jaar. In leggen of laten leggen zit ook geen verschil: je kunt het zelf doen of er een professional voor inhuren. Doe je dat laatste, dan is de kans groot dat het voor jaren mooi ligt. De keuze tussen deze twee soorten kunststofvloeren is daarom vooral gebaseerd op gevoel. Wat past bij je woning en bij welke vloer voel je je thuis? Eén ding is zeker: zowel PVC als vinyl zijn heel geschikt als vloerbedekking.

Meer interieurtips? Bekijk al onze interieurartikelen hier.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.