Nog nooit kwamen er zoveel hypotheekaanvragen binnen als in november

Er zijn in november bijna 47.000 hypotheekaanvragen gedaan. Dat is 47,5% meer dan in oktober. Nooit eerder kwamen er in een maand zoveel hypotheekaanvragen binnen, ondanks dat het aanbod van woningen achterblijft op de vraag.

Verklaring piek hypotheekaanvragen

Op dit moment is de hypotheekrente licht aan het stijgen. Dit verklaart de piek in het stijgende aantal hypotheekaanvragen. Huizenkopers willen nog kunnen profiteren van de historisch lage rente.

Het vorige record stamt uit juni 2015. Toen werden er 42.500 hypotheekaanvragen gedaan. Een maand later werden de voorwaarden voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aangepast.

Vertrouwen woningmarkt heeft hoogtepunt bereikt

Desondanks lijkt het erop dat het vertrouwen in de Nederlandse woningmarkt zijn hoogtepunt voorlopig heeft bereikt. Onder meer het aanbod van woningen blijft achter bij de vraag. Ook zijn huizen door de stijging van de prijzen minder goed betaalbaar.

De vooruitzichten zijn wat minder rooskleurig al wordt dit jaar nog wel een recordaantal woningen verkocht. Momenteel vindt 51 procent van de bevolking dat het nu een gunstig moment is om een huis te kopen. Afgelopen zomer was dit nog 60 procent.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.