Opstal- en inboedelverzekering: dit zijn de verschillen

opstal- en inboedelverzekering

Je hebt eindelijk een huis gehuurd of gekocht, gefeliciteerd! Je bent waarschijnlijk al aan het kijken naar nieuwe meubels of je bent je nieuwe vloer of keuken aan het uitkiezen. Maar er zijn ook andere zaken die goed geregeld moeten worden, zoals de verhuizing, je energiecontract en natuurlijk je verzekeringen. Zo ook je opstal- en inboedelverzekering. In dit artikel leggen we de verschillen tussen deze twee verzekeringen uit en waar je op moet letten bij het afsluiten.

Inboedelverzekering

Wanneer je een huis huurt of koopt, kun je je huidige inboedelverzekering aanpassen of een nieuwe inboedelverzekering afsluiten. Meestal levert het meer op om een nieuwe verzekering af te sluiten, omdat je dan vaak goedkoper uit bent of soms een leuk welkomstgeschenk krijgt.

Een inboedelverzekering dekt de schade aan de spullen die niet vastzitten aan je huis, zoals je televisie, meubelen en sieraden. Hierbij gaat het om schade als gevolg van inbraak, vandalisme, brand of waterschade. Bij een nieuw huis horen natuurlijk mooie, nieuwe spullen en die wil je uiteraard wel goed verzekerd hebben.

Wat past het beste bij je?

Wanneer je een nieuwe inboedelverzekering afsluit, is het belangrijk om te kijken welke het meest geschikt is voor jouw woning en levensstijl. Je wilt natuurlijk niet dat je te veel betaalt, maar ook niet dat je onderverzekerd bent. Bij de meeste verzekeringen kun je tegenwoordig kiezen uit verschillende pakketten, zodat je een verzekering hebt die voldoet aan jouw wensen of waar niet geclaimde premies aan het einde van het jaar worden gedoneerd aan een goed doel, gekozen door de klant. Ook iets om goed naar te kijken dus!

Opstalverzekering

Wanneer je een huis hebt gekocht hoef je volgens de wet niet verplicht een opstalverzekering af te sluiten, maar veel hypotheekverstrekkers stellen deze verzekering wel verplicht. Logisch ook, want een opstalverzekering is sterk aan te raden. Deze verzekert namelijk de schade aan je woning en alle onroerende goederen die bij jouw woning horen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om zonnepanelen, een schuur, de schutting, maar ook leidingen en de centrale verwarming. Ook kun je ervoor kiezen om glas mee te laten verzekeren. Allemaal zaken dus die flink in de kosten kunnen oplopen als je daar schade aan hebt. Wanneer je een opstalverzekering afsluit, wordt het totaalbedrag berekend dat nodig is om je huis opnieuw in dezelfde staat op te kunnen bouwen.

Heb je een appartement gekocht? Dan sluit de Vereniging van Eigenaren een opstalverzekering af voor het hele gebouw en hoef je zelf dus geen opstalverzekering af te sluiten. Ook als je een huurwoning hebt, heb je geen opstalverzekering nodig.

Overige verzekeringen

Uiteraard heb je bij het kopen van een huis niet alleen een opstal- en inboedelverzekering nodig. Kijk ook eens naar een aansprakelijkheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering of een woonlastenverzekering. Laatstgenoemde verzekering zorgt er bijvoorbeeld voor dat jij je hypotheek deels kan blijven betalen, mocht je arbeidsongeschikt raken of je baan verliezen. Bekijk hier welke verzekeringen je nodig hebt als je een huurhuis hebt.

We hopen je met dit artikel meer inzicht te hebben gegeven in de verschillende soorten verzekeringen. Ook als je al verzekerd bent, kan het nooit kwaad om je verzekeringen weer eens na te lopen als je gaat verhuizen. Wie weet wat je er nog op kunt besparen!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.