Oude cementfabriek omgetoverd tot unieke woning

unieke woning

Van grauwe fabrieksschoorstenen naar levendig groen: Ricardo Bofill ging deze uitdaging aan toen hij in 1973 de fabriek kocht. De architect zag er gelijk al een parel in en maakte er werk van. Zo toverde hij een vervallen cementfabriek, bestaand uit meer dan dertig silo’s en tal van ondergrondse gangen, om naar het levendige zogenoemde La Fábrica, zijn eigen unieke woning.

unieke woning
La Fábrica in 1973

La Fábrica in een nieuw jasje

La Fabrica bevindt zich net buiten Barcelona en heeft gediend als een cementfabriek in de jaren van de Eerste Wereldoorlog. Nu, na 44 jaar, bestaat La Fábrica uit nog maar liefst acht silo’s. Om de buitenkant een mysterieuze en romantische ruïne sfeer mee te geven zijn de grauwe silo’s bedekt met groene olijf- en eucalyptusbomen. De verschillende delen van het terrein stralen met de enorme ramen en bestaande structuren van het gebouw moderne kunst uit afkomstig uit de twintigste eeuw.

unieke woning
La Fábrica bedekt met groene olijf- en eucalyptusbomen

Een kijkje in deze unieke woning

Na jarenlange verbouwingen heeft het team van Bofill alle kamers in het gebouw een unieke interieur gegeven. Deze bieden mogelijkheden van kantoorruimtes tot aan een laboratorium. Er zijn archiefruimten tot aan studio’s en een grote zaal, waar concerten en tentoonstellingen worden gegeven. De kamers zijn op een simpele maar elegante manier aangekleed. Ook hebben alle ruimtes een eigen karakter door de industriële elementen die behouden zijn. In het andere deel van het gebied woont de architect zelf met zijn gezin.

De betonnen muren van het exterieur creëren een perfecte balans met de warme tinten van het interieur. Ondanks dat Bofill al een heel eind is gekomen is La Fábrica tot op de dag van vandaag nog volop in ontwikkeling.

Bekijk de foto’s hoe La Fábrica er inmiddels uitziet:

unieke woning

unieke woning
Alle ruimtes hebben een eigen karakter door de industriële elementen die behouden zijn

unieke woning

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.