Overweeg je zonnepanelen? Houd rekening met deze kosten

zonnepanelen

Een andere woning vraagt soms om een verbouwing. Maar ook de keuze of je wel of geen zonnepanelen laat installeren kan voorbij komen. Waar moet je dan rekening mee houden en waarom is het verstandig om je buren te vragen of zij ook zonnepanelen overwegen?

Zonnepanelen kies je waarschijnlijk niet omdat je ze heel mooi vindt, maar omdat de opbrengst en de terugverdientijd belangrijk is. Het is goed om te weten dat dit door diverse factoren beïnvloed wordt.

Panelen en de levensduur

De grootste kostenpost zijn uiteraard de zonnepanelen zelf. Daarom is het goed om de verschillende systemen te vergelijken. Goedkoop is namelijk niet altijd de beste koop. Het totaalplaatje is afhankelijk van bijvoorbeeld de capaciteit van de installatie en hoe groot het huishouden is dat door de installatie bediend moet worden. Maar ook wat voor type paneel je wil. Deze punten spelen een rol om op een goede manier de terugverdientijd te berekenen, net zoals de levensduur. Gemiddeld is die voor een kwalitatief goed systeem 25 jaar. Woon je in een groene (bosrijke) omgeving, dan is er meer onderhoud nodig of is er sneller sprake van slijtage waardoor het rendement minder wordt.

Installatie zonnepanelen en randapparatuur

Naast zonnepanelen heb je ook nog kosten voor een omvormer, consoles, de bekabeling, meetapparatuur en montagesets. Deze onderdelen en hulpmiddelen lijken ten opzichte van de panelen maar een beperkte invloed hebben op de kostprijs, maar moeten natuurlijk wel in het plaatje meegenomen worden. Nog een punt van aandacht daarbij is dat een omvormer dan geen grote kostenpost is, maar wel elke 10 jaar vervangen dient te worden.

Ook moet je de installatiekosten natuurlijk meenemen. Ben je zelf handig en heb je de benodigde gereedschappen, kun je overwegen om het systeem zelf te plaatsen. Belangrijk is wel dat je navraagt of de garantie dan wel geldt. Bij sommige leveranciers is het laten installeren een vereiste voor de garantie. De prijs voor de installatie is afhankelijk van het aantal panelen en de dakconstructie.

Prijs van stroom

Ga je de terugverdientijd berekenen, dan moet je niet alleen stilstaan bij de actuele stroomprijs (de prijs die je zou moeten betalen wanneer je geen zonnepanelen hebt), maar ook bij het feit dat je misschien (soms) meer energie nodig hebt dan je opwekt. Er is dus een kans dat je aan het einde van het jaar een factuur krijgt voor deze extra stroom.

Gemiddelde

Uiteraard is er een gemiddelde terugverdientijd. Deze ligt rond de 10 jaar. Wat je kunt doen om de kosten te drukken, is goed offertes vergelijken. Maar vergeet ook niet te informeren naar de verschillende lokale subsidies. Daarnaast is het goed te weten dat je (als je terug levert aan de energiemaatschappij) gezien wordt als ‘energiebedrijf’ en je daardoor 21% btw op de panelen en de installatie terug kunt vorderen. Ook met je buren in overleg gaan is een goede optie. Overwegen zij ook zonnepanelen, dan kan dat jullie veel geld opleveren. Je bespaart namelijk kosten door één groot project uit te besteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Daarbij kun je dan nog steeds ieder apart een installateur inschakelen. Succes!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.