Parkeerproblemen in nieuwbouwwijken

nieuwbouwwoning

Parkeren voor de deur is in het centrum van steden al lange tijd een utopie. Ook buiten het centrum wordt parkeren voor de deur een probleem. Uit onderzoek van Eigen Huis blijkt namelijk dat bewoners van stedelijke nieuwbouwwijken kampen met parkeerproblemen. Die ene parkeerplaats voor de deur delen met drie tot vier buren komt steeds vaker voor.

Parkeren voor de deur

Stel je voor: na een dag werken en een fikse file rijd je je woonwijk in. Even je auto parkeren en dan ben je echt thuis. Je denkt al aan dat rondje hardlopen door het park vanavond. Na een dag waarop je voornamelijk hebt gezeten, kijk je daar echt naar uit. Ondertussen zoek je een parkeerplek voor je auto. Je rijdt een rondje. En nog een rondje. Een kwartier later vind je eindelijk een plek. Niet voor de deur. Totaal niet eigenlijk. Maar hé: je bent blij dat je een plek hebt en die wandeling is stiekem zo gek nog niet.

Parkeerplaats vinden

Wat als het vinden van een parkeerplaats onderdeel van je reistijd wordt? Dat je bij je reistijd niet alleen rekening houdt met file maar ook extra tijd uittrekt voor het vinden van een parkeerplaats. Volgens Vereniging Eigen Huis wordt dit eerder een regel dan een uitzondering.

Tegenstrijdig

Steeds meer worden er nieuwbouwwijken ontwikkeld met minder parkeerplaatsen. Gemeenten en ontwikkelaars spelen hiermee in op de verwachte vermindering van het autobezit. Uit recente cijfers van het CBS blijkt dat het autobezit de afgelopen jaren juist is toegenomen.

Aantal auto’s per gezin

De situatie wordt nog vervelender als jij en je buren niet 1 maar 2 auto’s bezitten. Omdat niet alleen jij, maar ook je partner een auto nodig heeft. Je deelt dan 1 parkeerplaats met 6 tot 8 auto’s. Uit het onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat ruim 70% van de 1500 respondenten het een groot bezwaar vindt dat er bij nieuwbouwprojecten minder parkeerplaatsen worden gerealiseerd dan nodig zijn.

Krapte op de woningmarkt

Door de krapte op de woningmarkt doen veel kopers concessies om zo toch een woning te kunnen kopen. Daarnaast hebben kopers van een nieuwbouwwoning nu gewoonweg geen keuze. Het is een woning zonder parkeerplaats of helemaal geen nieuwbouwwoning.

Huis met garage

Wil je verzekerd zijn van een parkeerplaats voor je auto bij je woning? Het aanbod van woningen met een garage op JAAP.NL is enorm. In Utrecht vind je ruim 1400 woningen met garage en in Amsterdam ruim 5000. En wil je toch graag een nieuwbouwwoning? Goed nieuws: op JAAP vind je 51 nieuwbouwwoningen mét garage.

Zoekresultaten JAAP.NL bevestigen uitkomst onderzoek Vereniging Eigen Huis

De zoekresultaten bevestigen daarmee ook de uitkomst van het onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Want die 51 nieuwbouwwoningen worden niet gebouwd in steden als Amsterdam of Utrecht. Wel in onder andere Stad aan ‘t Haringvliet (30 autominuten van Rotterdam) en Lelystad. Hoewel de prijs van deze woningen hoger is dan de gemiddelde 3 ton hypotheek, woon je in hier natuurlijk wel goedkoper dan in de grote steden. Voor dat geld heb je een nieuwbouwwoning mét garage pad en garage. Voldoende ruimte voor de auto’s dus.

Door Mieke Fransen – Verhoef op 10 juli 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.