Privacy creëren in je tuin: hoe doe je dat?

tuin

Even lekker ontspannen zitten of je mouwen opstropen om aan de slag te gaan met het poten van bloemen; je tuin is de ideale plek om tijd voor jezelf in door te brengen. Het is dan wel zo fijn als je een beetje privacy in je tuin hebt. Maar hoe zorg je daarvoor? Ga je voor tuinschermen of heb je liever een natuurlijke tuinafscheiding? Lees hier meer over de verschillende soorten tuinafscheidingen en ontdek wat het beste past bij jouw wensen en tuin.

Tuinschermen

Voor het plaatsen van een schutting zijn tuinschermen ideaal, omdat ze snel te plaatsen zijn. Daarnaast kun je zelf bepalen of je veel of weinig privacy in je tuin wil door te kiezen voor een tuinscherm met veel doorkijk, gemiddelde doorkijk en een zichtdicht tuinscherm. Schuttingen met een landelijke uitstraling zijn in opkomst en daarom zijn douglas tuinschermen heel populair. Deze gaan zeker 10 tot 15 jaar mee en is dus een duurzame optie. Met douglas tuinhout kun je ook gemakkelijk zelf een schutting maken. Een andere optie is het plaatsen van zwarte tuinschermen. De donkere kleur zorgt ervoor dat de schutting echt ‘aanwezig’ is in je tuin.

De grote keuze in soorten tuinschermen zorgt voor een nieuwe trend, waarbij verschillende tuinschermen worden afgewisseld om zo een tuinafscheiding te vormen. Het grootste voordeel van het combineren van verschillende soorten tuinschermen is natuurlijk dat je zelf een tuinafscheiding kunt samenstellen die precies bij jouw smaak past.

Hout beton schutting

Als je meer houdt van stevigheid en duurzaamheid, dan is een hout beton schutting wellicht iets voor jou. Dit type schutting is de laatste tijd flink in opmars en ook hier heb je de keuze tussen verschillende mate van privacy. Een composiet tuinscherm van aluminium of een hardhouten tuinscherm biedt gemiddelde doorkijk, terwijl je met een grenen of eikenhouten tuinscherm ook kunt kiezen voor een totaal zichtdichte tuinafscheiding.

Met verschillende soorten betonplaten, betonpalen en tuinschermen kun je bovendien een hout beton schutting samenstellen die het mooist aansluit bij jouw tuin. De verschillende soorten tuinschermen kun je bijvoorbeeld combineren met een antraciet- of grijze betonpaal.

Rabatdelen schutting

Een rabatdelen schutting biedt optimale privacy, omdat het zorgt voor een compleet zichtdichte tuinafscheiding. Een rabatdelen schutting wordt ook wel rabat schutting genoemd en bestaat uit een systeem van palen en losse rabatplanken waarmee je de schutting opbouwt. Het meest populair is het tuinscherm van Zweeds rabat. Dit zijn douglas planken die over elkaar heen vallen, waardoor een potdeksel-effect ontstaat. Voor een onderhoudsvrije schutting zijn composiet rabatdelen aan te raden, terwijl een houten rabatdelen schutting beter aansluit bij een kleiner budget.

Natuurlijke afscheiding

Het nemen van een natuurlijke tuinafscheiding is een mooi alternatief voor een houten schutting. Er is veel keuze in materialen om een mooie natuurlijke uitstraling te combineren met een hoge mate van privacy. Met natuurlijke matten, die ook geschikt zijn als balkonscherm, kun je bijvoorbeeld snel een natuurlijke schutting neerzetten. Een groene schutting met kant-en-klaar haag is een andere optie waarbij een grotendeels met klimplanten begroeid gaaspaneel direct zorgt voor een lage doorkijk.

Als je liever gaat voor een stoere look, dan is een zichtdichte steenkorven afscheiding het overwegen waard. Dankzij verschillende kleuren stenen kun je ook hier de uitstraling van je stenen schutting helemaal zelf bepalen. Voor een natuurlijke tuinafscheiding die iets minder ‘aanwezig’ is in je tuin kun je ook gaan voor een wilgentenen schutting. Deze biedt een iets hogere doorkijk, maar vult een natuurlijke en groene tuin wel prachtig aan.

Zo zijn er genoeg opties om met een afscheiding die aansluit bij jouw wensen en budget een gewenste mate van privacy te creëren in je tuin!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.