Recht koper bij verborgen gebreken gekochte woning

gebreken

Je hebt net een nieuwe woning gekocht. Op papier ziet alles er goed uit en ook bij de eindinspectie blijken er geen bijzonderheden. Maar eenmaal ingetrokken in het huis is er een gebrek dat je opvalt. Bijvoorbeeld een lekkende kraan of houtrot. De schade kan variĆ«ren van tientallen tot duizenden euro’s. Een behoorlijke domper als je net een nieuwe woning hebt. Maar wat zijn je rechten als koper bij deze verborgen gebreken?

Wat zijn verborgen gebreken?

Wanneer je als potentiƫle koper een huis bezichtigt, verwacht je dat gebreken zichtbaar zijn en ter sprake komen. Dit worden zichtbare gebreken genoemd en dat zijn bijvoorbeeld scheuren in muren of een deur die klemt. Voor de gebreken die zichtbaar zijn of die benoemd zijn bij de verkoop, daarvoor zal de verkoper over het algemeen niet aansprakelijk zijn. Je wist immers als koper wat je kocht.

Bij verborgen gebreken ligt dat anders. Dit zijn gebreken die pas aan het licht komen na oplevering van de woning. Hiervoor kan de verkoper aansprakelijk worden gesteld, mits er voldaan is aan de onderzoeksplicht en mededelingsplicht.

Onderzoeksplicht

Als koper heb je de plicht om de woning goed te (laten) onderzoeken als je deze wilt kopen. Als er twijfels zijn over de onderhoudsstaat van de woning, is het raadzaam om een bouwkundig rapport te laten opstellen. Hierbij komen gebreken naar voren en weet de koper dus wat hij koopt. Zeker bij een oude woning is de kans groot dat er onzichtbare gebreken zijn. Wanneer je dan geen bouwkundig rapport laat opstellen, kun je schade ook lastig op de verkoper verhalen.

Informatieplicht

De koper heeft een onderzoeksplicht, de verkoper heeft daarnaast een informatieplicht. Dit betekent dat de verkoper zo eerlijk mogelijk moet zijn over de eigenschappen van de woning die voor belang zijn voor de koper. Dus ook gebreken die niet zichtbaar maar wel bekend zijn, dienen genoemd te worden.

Verzekering is andere optie

Het lukt lang niet altijd om een verkoper aansprakelijk te stellen voor de verborgen gebreken. Zorg er daarom altijd voor dat je woning goed verzekerd is met een woonhuisverzekering. Als er schade is aan het huis, kan dat mogelijk vergoed worden via deze verzekering. De verzekeraar zal echter ook onderzoeken of de schade al aanwezig was voor de verkoop van de woning en mogelijk wordt dan de verzekering van de eerdere bewoners aangesproken.

Samen met een inboedelverzekering, een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering en een WA-verzekering voor je auto (indien je die hebt) behoort de woonhuisverzekering tot de haast onmisbare (en in sommige gevallen verplichte) verzekeringen. Neem dus goed de tijd om op prijs en voorwaarden te vergelijken.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.