Redenen waarom je geen hypotheek krijgt

hypotheek

Je hebt je droomhuis gevonden, je hebt een bod gedaan en je bod is geaccepteerd! Je hebt van te voren al helemaal uitgezocht of en hoeveel hypotheek je kan krijgen, dus dat gaat helemaal goed komen. Hoop je… want pas zodra alle contracten getekend zijn, wordt er definitief door de hypotheekverstrekker gekeken of ze je het geld gaan lenen. Soms komt het voor dat je alsnog geen hypotheek krijgt. Dit zijn de meest voorkomende redenen voor een afwijzing van je hypotheekaanvraag.

Je werkt als zelfstandige

Ondanks dat de regels voor zelfstandigen zijn versoepeld bij het kopen van een huis, is het nog altijd niet zo makkelijk als wanneer je in loondienst werkt. Voor geldverstrekkers is het risico nu eenmaal groter wanneer je als zelfstandige werkt. Ondanks dat je misschien meer verdient dan toen, dit maakt allemaal niet uit.

Werk je langer dan drie jaar als zelfstandige en je kan positieve cijfers laten zien, dan is er vaak niet veel aan de hand. Werk je minder dan drie jaar als zelfstandige, dan moet je hard knoppen voor je huis.

Je wisselt van werkgever

Je hebt een vast contract of een intentieverklaring en het proces van kopen is bijna rond. En dan wissel je van baan en hier heb je niet direct een vast contract. Dan is de kans groot dat je je huis niet meer kan kopen. Wacht dus even met het wisselen van baan tot de koop 100% rond is.

Je intentieverklaring is niet meer geldig

Je hebt geen vast contract, maar wel een intentieverklaring gekregen van je werkgever. Het kijken, kopen en regelen duurt alleen wat langer dan je had verwacht en je bent zo drie maanden verder. En dan is je intentieverklaring niet meer geldig. Geen probleem wanneer je werkgever even een nieuwe verklaring tekent, maar doet hij dit niet (om wat voor een reden dan ook), dan is de kans groot dat je geen hypotheek krijgt.

Woning zonder keuken

Je ziet het helemaal voor je. Deze prachtige woning wordt het. En dat je er zelf nog even een keuken in moet zetten, prima. Dan kun je deze tenminste helemaal vormgeven zoals je zelf wil. Alleen de hypotheekverstrekker ziet dit niet zo. Voor een woning die zonder keuken wordt opgeleverd en ook niet is opgenomen in het verbouwingsdepot, krijg je vaak geen hypotheek.

Je huis blijkt geen volledige woonbestemming te zijn

Heb je een paleisje op het oog die voor andere dingen dan wonen is voorbestemd? Dan is de kans groot dat je ook hier geen hypotheek voor krijgt.

Je werkgever heeft je tijdelijk loonsverhoging gegeven

Sommige werkgevers hebben dit voor je over. Ze geven je een tijdelijke loonsverhoging zodat jij meer hypotheek kan krijgen, maar wanneer de hypotheekverstrekker dit vermoeden heeft dan kun je zwaaien naar je hypotheek.

BKR codering

Een registratie met een BKR codering is een grote reden om geen hypotheek te krijgen. Deze registratie kun je om een simpele reden gekregen hebben, het kan ook zo zijn dat je financieel in een lastige periode zat en hierdoor je rekeningen niet kon betalen. Dit heeft helaas een grote impact op het krijgen van een hypotheek.

Andere redenen waarom je aanvraag wordt afgewezen

Behalve bovengenoemde redenen zijn er nog een aantal andere redenen waarom je geen hypotheek krijgt:

 • Je gaat scheiden en hebt nog geen echtscheidingsconvenant;
 • Je hebt een restschuld omdat je vorige huis onder water is verkocht;
 • Je bent professioneel pokeraar (of krijgt inkomen uit andere gokspelen);
 • Je hebt financiële lasten die je niet hebt meegerekend bij je hypotheekaanvraag.
 • Je hoopt natuurlijk dat je gewoon je hypotheek krijgt, maar het komt dus voor dat deze op het laatste moment wordt afgewezen. En dat is nooit leuk! Zorg daarom dat je altijd eerlijk bent over je inkomsten en uitgaven en maak af en toe een net wat slimmere afweging om toch je huis te kunnen kopen.

  Laat je goed adviseren bij het kiezen van een hypotheek

  Ben jij van plan om een huis te kopen? Dan wil je natuurlijk graag weten welke hypotheek het beste bij jouw situatie past. Goed advies is dan ook erg belangrijk. Vraag hier een gratis gesprek aan met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

  Door Cindy Stechweij op 1 augustus 2018

  Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.