Samen een huis kopen? 6 dingen die je moet weten

samen een huis kopen

Stapelverliefd op het huis (en op elkaar) tekenen jullie allebei het koopcontract. Nog even de drie dagen bedenktijd uitzitten en dan is het huis echt van jullie. Samen een huis kopen, is het iets waar jij nu ook bezig bent? Dan heb je vast en zeker een hoop vragen. Daarom in dit blog: samen een huis kopen? 6 dingen die je moet weten.

Hypotheek

Als je samen een huis gaat kopen wil je natuurlijk weten voor wat voor bedrag jullie een huis kunnen kopen. In een vrijblijvend oriëntatiegesprek kun je dit globaal laten uitrekenen. Een belangrijkere vraag is misschien nog wel hoeveel geld jullie maandelijks aan de hypotheek willen betalen. Welke kosten en hobby’s hebben jullie, hoeveel wil je maandelijks sparen en in wat voor termijn wil je de hypotheek aflossen? Zolang je niet maximaal leent, hoef je ook niet maximaal te werken om de hypotheek te kunnen betalen. Of houd je geld over voor bijvoorbeeld die gave reizen die jullie willen maken.

Samenlevingscontract

Zet je het huis en de hypotheek op 1 naam of op 2, dus op allebei jullie namen? Of je samen of alleen eigenaar wordt van de woning kun je laten vastleggen in je samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden. Als je samen eigenaar bent, betaal je samen de hypotheekrente en deel je samen in de waardeontwikkeling van het huis. De hypotheekrente betaal je naar evenredigheid van jullie inkomsten. Dus verdien jij meer dan je partner, dan betaal je ook een groter deel aan hypotheekrente dan je partner.

Hypotheek aflossen

Los jij met je spaargeld een deel van de hypotheek, dan heeft ook je partner daar voordeel van. Nu jullie stapelverliefd zijn, vind je dat misschien prima. Maar als jullie uit elkaar gaan, denk je daar misschien heel anders over. Daarom is het verstandig om je extra aflossingen die je vanuit je eigen vermogen betaalt, vast te laten leggen bij een notaris. Als jullie uit elkaar gaan, kan daar verder geen discussie over ontstaan.

Gemeenschap van goederen

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is uitrekenen wie hoeveel hypotheekrente betaalt of bijhouden wie hoeveel heeft afgelost, niet nodig. Om de simpele reden dat in gemeenschap van goederen betekent dat je alles deelt. Wat van jou is, is van je partner en andersom.

Erfenis

Ontvang je een erfenis, dan kunnen de kaarten anders liggen. Ondanks dat jij en je partner hebben afgesproken in gemeenschap van goederen alles te delen, kan de erflater de erfenis alleen aan jou toekennen en zo de ‘koude kant’ (je partner dus) uitsluiten van de erfenis.

Overlijdensrisicoverzekering

Koop je samen een huis, dan ben je samen verantwoordelijk. Overlijdt je partner, dan ben jij verantwoordelijk voor de hypotheekschuld. Is de hypotheek op jullie gezamenlijke inkomsten afgesloten en kun jij niet alleen de hypotheekrente en aflossing betalen? Veel hypotheekverstrekkers vragen je dan om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Deze verzekering keert een afgesproken bedrag uit als jij of je partner voor een bepaalde datum overlijdt. Zo valt een deel van de hypotheekschuld weg, kan de andere partner in de woning blijven wonen en de rente over de rente resterende hypotheekschuld voldoen, omdat het rentebedrag lager is geworden.

Door Mieke Fransen – Verhoef op 23 juli 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.