Soepelere hypotheekregels voor senioren

hypotheekregels

Doorstromen naar een volgende woning was voor veel senioren geen vanzelfsprekendheid. Want met een AOW-uitkering op zak of binnen 10 jaar in het vooruitzicht, was het lastig om de financiering voor een nieuwe woning rond te krijgen. Reden: die AOW. Maar er is goed nieuws: want sinds deze week zijn de regels voor die groep senioren versoepeld waardoor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie nu gewoon mogelijk is. Een positieve ontwikkeling. Voor senioren en voor de doorstroming op de woningmarkt.

Doorstroming op de huizenmarkt

Nu de markt overspannen is en de vraag naar woningen nog steeds toeneemt, is een goede doorstroming op de huizenmarkt meer dan wenselijk. Des te vervelender als je als senior geen hypotheek kunt krijgen zodat je jouw (te) ruime woning kan inruilen en een passende woning terug kunt kopen. Puur en alleen omdat je een AOW-uitkering ontvangt of binnen 10 jaar een AOW-uitkering ontvangt en daardoor de hypotheek niet rond krijgt.

Hypotheek met NHG voor senioren

NHG heeft om die reden een nieuwe manier van toetsen ontwikkeld, waardoor het voor senioren eenvoudiger wordt om een hypotheek af te sluiten. Door deze toetsing en de garantiestelling van NHG kunnen senioren nu een verantwoorde maar hogere hypotheek afsluiten, zodat zij toch hun (te) ruime woning kunnen verkopen en een meer passende woning kunnen terugkopen.

Verhuiswensen nu ook voor senioren realistisch

Dit maakt dat er nu nóg een groep actief wordt op de woningmarkt. De aantrekkelijke rente en de versoepelde regels om een verantwoorde hypotheek met garantstelling af te sluiten, maakt dat verhuiswensen ook voor senioren realiseerbaar worden.

Serviceflat

Wat is de ideale volgende woning voor senioren? Is het een benedenwoning in een appartementencomplex of liever een serviceflat? Op JAAP.NL vind je (letterlijk) 101 serviceflats in heel Nederland met een maximale vraagprijs van € 300.000,-, de gemiddelde hypotheeksom van dit moment.

Door Mieke Fransen – Verhoef op 25 juni 2018

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.