Starter neemt €30.000 eigen geld mee voor koophuis

starter

Dat het moeilijk is voor een starter om een woning te krijgen, is inmiddels bekend. Nu blijkt dat een starter vorig jaar zelfs gemiddeld € 30.000 ‘eigen geld’ mee moest nemen om een huis te kunnen kopen. Voor een doorstromer was dat zelfs het dubbele. Dit blijkt uit het jaaroverzicht van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Onder invloed van de forse stijging van de woningprijzen, zag HDN het aantal transacties in de Randstad teruglopen.

HDN registreerde in 2017 een recordaantal aanvragen: 374.677 hypotheken, 2.889 kredieten en 63.455 verzekeringen. Op basis van de transacties constateren zij dat woningen vorig jaar gemiddeld 6,8% duurder werden (€ 310.000). Het gemiddeld hypotheekbedrag steeg met 3,7% naar € 237.000.

Eén op drie is zzp’er

Het aandeel zzp’ers groeide vorig jaar flink, namelijk met 29%. Bij één op de drie hypotheekaanvragen zijn ondernemers en zzp’ers betrokken. Zij lenen gemiddeld € 30.000 meer en kopen duurdere woningen (€ 337.000).

Stijging in randgemeenten

Mede vanwege de hoge huizenprijzen, is het aandeel starters het afgelopen jaar sterk teruggelopen. Ook het aantal transacties neemt af door de schaarste en de stijgende prijzen, vooral in Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. In sommige randgemeenten van Amsterdam (Weesp) en Rotterdam (Westvoorne) is nog wel een flinke plus in het aantal transacties te zien.

Ben jij toch van plan een huis te kopen dit jaar? Klik dan hier om het aanbod koophuizen te bekijken. Liever een huurwoning? Klik dan hier.

2 Comments

 • C Boots says:

  Ik heb een appartement op het oog om te kopen,het kost 114,000 euro
  De prijs valt nog over te praten ,zegt de eigenaar,omdat het al elf jaar te koop staat en er een oom en tante inwoont van de eigenaar , zonder vast werk en deze hebben een huur achterstand van ong 10 maanden.
  Nou heb ik geen verstand van hypotheken en ga komende week naar mijn bank,ing,voor uitleg,en mijn eerste vraag is ,moet ik een deel van de koopsom zelf inleggen?stel de woning kost een ton,1% daarvan ,1000 euro,of heb ik dit niet goed gehoord,ik weet ook niet of je dit soort vragen hier kunt stellen,maar ik weet niet veel dus vandaar,
  Ze hebben een geiser in de het appartement,en de verwarming is centraal voor het hele blok,je betaalt 240 euro servicekosten aan de vereniging van eigenaren waar 85 euro stookkosten inzitten en als je minder hebt verbruikt,krijg je dit na een jaar betalen terug.
  Er zijn nog veel vragen maar ik begin met deze,alvast hartelijk bedankt voor een antwoord
  Claudia

 • JAAP.NL says:

  Beste Claudia,

  Bedankt voor je bericht. De maximale lening die je in 2018 mag afsluiten voor een woning is gedaald van 101% naar 100% van de waarde van de woning. Dat betekent dat je meer eigen geld nodig hebt om bijvoorbeeld overdrachtsbelasting en financieringskosten te betalen. Goed dat je een gesprek bij de bank hebt, met hen kun je samen naar jouw persoonlijke situatie kijken. We zouden je dan ook graag willen aanraden om al dit soort vragen van tevoren voor jezelf op te schrijven en mee te nemen, zodat je niks kunt vergeten. Heel veel succes alvast!

  Met vriendelijke groet,

  JAAP.NL

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.