Starters kunnen online hypotheek afsluiten

Voor starters is het tegenwoordig mogelijk om zelf online een hypotheek af te sluiten, zonder bemiddeling van een adviseur en dus veel goedkoper. Independer biedt deze mogelijkheid bij vijf hypotheekaanbieders. Het gaat om Argenta, Lloyds Bank, BijBouwe, Munt Hypotheken en ASR. Vier andere aanbieders denken nog na of ze zich aansluiten bij het platform.

Online hypotheek later ook voor doorstromers

De online hypotheek is enkel nog voor starters, mensen die voor het eerst een huis willen kopen en een hypotheek afsluiten. Independer wil later ook doorstromers, oversluiters en zzp’ers online bedienen.

Belangrijkste aankoop

De kosten voor de online-hypotheek bedragen 495 euro. Een financiëel adviseur van een bank of verzekeraar kost gemiddeld 2300 euro. Toezichthouder AFM schrijft voor dat bij het zelf afsluiten (‘execution only’) van een hypotheek mensen een kennis- en ervaringstoets afgenomen moet worden om te zien of ze snappen wat ze doen. Een hypotheek afsluiten is immers de belangrijkste aankoop die een consument doorgaans doet; het betekent een jarenlange schuld waar veel geld mee is gemoeid.

Om die reden is een test ontwikkeld waarin getoetst kan worden of iemand begrijpt wat hij doet. Alleen als de klant in één keer slaagt voor de toets krijgt hij toestemming om een hypotheek af te sluiten. De toets kan ook maar één keer ingevuld worden. Daarnaast monitort Independer de snelheid waarmee de toets wordt gemaakt. Bovendien spreken medewerkers na de aanvraag nog met de klant.

Voorbeeldvragen

De consument krijgt vragen voorgelegd zoals “Je gaat voor het eerst een woning kopen. De hypotheekrente is aftrekbaar als je kiest voor een (a) Annuïteitenhypotheek, (b) Lineaire hypotheek, (c) Aflossingsvrije hypotheek, (d) Bankspaarhypotheek.”

“Je relatie loopt stuk en je gaat uit elkaar. Jullie zijn samen eigenaar van het huis waarin jullie wonen. Na de scheiding wil jij erin blijven wonen. Hoe werkt dat? (a) de hypotheekverstrekker wil opnieuw al je gegevens met betrekking tot inkomsten en uitgaven checken, (b) de hypotheek wordt zonder vragen te stellen overgeschreven op jouw naam, (c) je moet een hele nieuwe hypotheek afsluiten.

“Een hypotheekverstrekker checkt altijd of je de hypotheek wel echt kunt betalen. Op basis van welke financiële gegevens bepaalt de hypotheekverstrekker hoeveel je kunt lenen? (a) Alleen op basis van je inkomen, (b) Op basis van je inkomen en de waarde van het huis, (c) Je inkomen, de waarde van de woning en andere verplichtingen zoals een lening.”

Bron: NOS

1 reactie

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.