Code oranje vanwege storm: wat vergoedt de verzekering?

storm

Met windkracht 9 en code oranje is de eerste storm van 2018 een feit. Wat vergoedt de verzekeraar als er bijvoorbeeld een boom op jouw huis belandt? Veel stormschade ontstaat door omgevallen bomen en met harde windstoten willen spullen weleens door de lucht vliegen. Zo kan de wind schade toebrengen aan het huis en spullen in en om het huis. Ook de auto kan gehavend uit de storm komen. Wat wordt er door jouw verzekering vergoed en wat niet?

Welke verzekering?

Je hebt te maken hebt met de opstalverzekering, voor het huis en bijvoorbeeld de schuur. De inboedelverzekering is er voor spullen in het huis en in de schuur. Ook tuinmeubilair valt meestal onder de inboedelverzekering. Bij schade aan de auto is een beperkte cascoverzekering of een all risk-verzekering nodig.

Wanneer spreken we van storm?

Voor het KNMI is windkracht 9 een storm, maar verzekeraars vinden het al stormen bij windkracht 7. Gaat het om een plaatselijke storm die het KNMI niet gemeten heeft, dan kan stormschade in de buurt als bewijs dienen. Vandaag is dat waarschijnlijk niet nodig. We hebben te maken met een zware westerstorm die in het noordwestelijk kustgebied tot windkracht 10 komt. Er kunnen windstoten voorkomen van 130 kilometer per uur.

Wanneer krijg je een vergoeding?

Bijna alle opstalverzekeringen vergoeden schade bij storm, maar meestal geldt wel een hoger eigen risico van ongeveer €225 tot €500. Bekijk in de polisvoorwaarden hoe de verzekeraar dit geregeld heeft. Alle schade aan spullen die je zonder wrikken uit de woning weg kunt halen, verhaal je op de inboedelverzekering. In de voorwaarden kun je terugvinden of deze verzekering ook schade aan tuinmeubilair dekt. Soms is een extra verzekering voor spullen buitenshuis nodig. Heb je bijvoorbeeld een dure barbecue in de tuin staan? Check ook dan de polisvoorwaarden. Niet iedere verzekeraar ziet dit als tuinmeubilair. Het is misschien verstandiger om op dagen als vandaag je buitenspullen naar binnen te brengen.

Autoschade

Is er een boom op de auto beland? Met alleen een WA-verzekering ben je voor dit soort zaken niet verzekerd. Een WA-verzekering is er alleen voor schade die jij bij een ander hebt veroorzaakt. Bij een beperkte cascoverzekering of allrisk-verzekering vergoedt de verzekeraar wel stormschade aan de auto, maar wellicht betaal je een bedrag aan eigen risico.

Wat geef je door als je schade gaat melden?

Wanneer je de schade ziet ontstaan, noteer dan direct het tijdstip. Was je er niet bij? Ga dan na op welk tijdstip de schade ontstaan kan zijn. Het tijdstip kan worden gekoppeld aan de windmetingen van het KNMI. Ga vooral niet verwoed alles zelf opruimen. Laat de boel zoals het is, maak foto’s en meld de schade bij de verzekeraar. Spreek met de verzekeraar af wat je kunt opruimen, voordat je daaraan begint. Zo weet je zeker dat je alle regels hebt gevolgd met betrekking tot schade claimen bij je verzekeraar.

1 reactie

  • Storm met schade says:

    Wanneer de verzekeraar van plan is om nog langs te komen kunt u het beste niet beginnen met ruimen van de stormschade ook al zegt de verzekeraar over de telefoon dat u dit wel kunt doen.

    Tuinmeubelen kunnen voor de storm binnen gezet worden. Dit is daarom meestal niet gedekt. Ook waterschade doordat ramen of deuren nog openstonden zijn vaak niet gedekt tenzij de storm hiervan de oorzaak was.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.