Student op kamers betaalt in Amsterdam de hoofdprijs

Het wordt steeds moeilijk voor studenten om een geschikte, betaalbare kamer te vinden. Een student op kamers in Amsterdam betaalt helemaal de hoofdprijs; de gemiddelde huurprijs bedraagt daar namelijk €529 per maand. Dat is bijna twee keer zo veel als in Enschede, waar studenten met €290 gemiddeld het minste kwijt zijn aan woonlasten.

De gemiddelde huur in de hoofdstad is meer dan €100 hoger dan in de eerstvolgende stad, Den Haag. Een kamer in de Hofstad, waar een hogeschool en een university college zijn gevestigd, kost daar gemiddeld €409. Rotterdam en Utrecht staan met €405 en €399 op de derde en vierde plaats. De Maasstad staat wel bekend om zijn goede prijs-kwaliteitverhouding: studenten kregen er de afgelopen jaren de meeste vierkante meters voor hun geld. Hieronder kun je de gemiddelde kamerprijs per stad vinden:

student

Op basis van cijfers van verhuursite Kamernet blijken de Amsterdamse kamers met een prijs van gemiddeld ruim €500 met afstand het duurst, gevolgd door Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Nijmegen. In Enschede (gemiddeld €300) zijn studenten het goedkoopst uit.

Verbod op warm eten

Volgens hem duiken er steeds meer ‘studentenhotels’ op in de grote steden, private ondernemingen die niet onder de huurbescherming vallen. Deze kunnen vragen wat ze willen, waardoor de huren kunnen oplopen tot wel €1000. De maximale huurprijs van een kamer moet bepaald worden aan de hand van een puntenberekening. Hoeveel er gevraagd mag worden hangt onder meer af van het oppervlakte van de kamer, de soort verwarming, eigen toilet of gemeenschappelijke en het raamoppervlak van de kamer.

Aftrekpunten bij deze berekening zijn bijvoorbeeld ernstige overlastfactoren in de omgeving, een kamer op de vijfde verdieping zonder lift en een verbod om warme maaltijden te maken.

Meer studenten blijven noodgedwongen thuiswonen

Steeds meer studenten blijven noodgedwongen thuiswonen omdat het lastiger is om betaalbare kamers te vinden. Ondanks de hoge huren is de groep studenten dat op kamers woont, nog steeds groter dan de thuisblijvers. Zo’n 362.000 studenten woonden in 2015 op kamers, tegen 285.000 thuisblijvers.

Bron: Telegraaf/Parool

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.