Tekort aan huurwoningen in het middensegment groeit

huurwoningen

Het tekort aan huurwoningen in het middensegment groeit. Slechts 10% van de 3,2 miljoen huurwoningen in Nederland heeft een huur die ligt tussen de 710 en 970 euro per maand. Van dit soort woningen zijn er ongeveer 75.000 extra nodig.

De problemen spelen vooral in Amsterdam en Utrecht. Maar ook in plaatsen als Groningen, Delft, Leiden en Den Haag is de vraag groot. Het is belangrijk dat er regulering komt voor de middengroepen. De huurprijzen in de vrije sector blijven maar stijgen. Daardoor wordt het voor mensen met een middeninkomen steeds moeilijker om een betaalbare huurwoning te vinden. Door het ontbreken van landelijke wetten en regels kunnen huurbazen ongelimiteerd hoge huren vragen voor huurwoningen in de vrije sector.

Weinig huurwoningen gebouwd

Ook is er door de crisis de laatste jaren weinig gebouwd. En als er al gebouwd is, dan zijn het vaak koopwoningen omdat dat voor projectontwikkelaars en gemeenten financieel aantrekkelijker is. Huren in de grote stad met een middeninkomen is bijna onmogelijk. De gemeente Amsterdam presenteerde vandaag een actieplan voor meer huurwoningen in het middensegment in de stad. De hoofdstad wil tot 2025 tenminste 1500 middeldure huurwoningen per jaar realiseren. Niet alleen door nieuwbouw, maar ook door bijvoorbeeld leegstaande kantoorpanden te verbouwen tot woningen.

Extra voorwaarden

De gemeente stelt de komende jaren ook extra voorwaarden bij nieuwbouwprojecten. Voor de komende 25 jaar wordt een vaste huur afgesproken met de ontwikkelaars. Alleen huurders met een bepaald maximaal inkomen mogen in de middeldure woningen wonen. Ook het zogeheten scheefwonen moet aangepakt worden. Amsterdammers die nu in een sociale huurwoning wonen, maar daar eigenlijk te veel voor verdienen, krijgen voorrang op de middeldure woningen. De gemeente wil daarmee stimuleren dat sociale huurwoningen vrijkomen voor mensen die daar recht op hebben.

Duurdere sector

De gemeente wil er zo voor zorgen dat de nieuwe woningen lang in het middensegment blijven, en niet na een korte periode van huurstijgingen overgaan naar de duurdere sector. Amsterdam wil zo voorkomen dat de huizen uiteindelijk toch weer voor veel geld worden aangeboden.

Amsterdam stootte eerder het hoofd bij de ontwikkeling van appartementencomplex North Orleans in stadsdeel Noord. De vergunning gold voor studentenhuisvesting, maar de appartementen worden nu voor 1250 euro per maand verhuurd aan jonge werkenden. De gemeente kan niet ingrijpen, want juridisch zijn de afspraken niet bindend. Op dit moment lopen er ook in Hoorn, Delft, Groningen, Tilburg en Arnhem vergelijkbare initiatieven.

Nieuwe scheefwoners

Middeninkomens vallen vaak tussen wal en schip. Deze groep verdient teveel voor een sociale huurwoning, maar komt door de stijgende prijzen op de koopmarkt en de strengere hypotheekregels ook steeds moeilijker aan een koopwoning. Huurwoningen in de vrije sector zijn door de schaarste zo duur dat middeninkomens gedwongen uit de stad te vertrekken of een onevenredig hoog deel van hun inkomen aan huur besteden. DNB (De Nederlandsche Bank) spreekt van nieuwe scheefwoners.

Ook op zoek naar een huurwoning? Bekijk hier al het woningaanbod op JAAP.NL.

Bron: NOS

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.