Thuiswerken vs flexwerkplek huren

flexwerkplek

Een prangend vraagstuk voor veel zzp’ers: thuiswerken of kantoorruimte huren? De afgelopen 15 jaar heeft thuiswerken een hoge vlucht genomen, mede door de vele files en overvolle treinen. Echter neemt de populariteit van thuiswerken al enkele jaren af. Zowel thuiswerken als flexwerken bieden voor- en nadelen. Het besparen op huurkosten bij thuiswerken is een groot voordeel, maar het opbouwen van een netwerk biedt veel kansen als je een flexwerkplek huurt. We zetten thuiswerken en flexwerken tegenover elkaar. Waar kies jij voor?

Voor- en nadelen van thuiswerken

Thuiswerken bespaart je op huisvestingskosten, maar je werkt minder efficiënt. Thuiswerken is logischerwijs goedkoper dan een flexwerkplek huren, want je hebt geen huisvestingskosten. Echter werk je waarschijnlijk minder efficiënt dan op kantoor, door bijvoorbeeld de was die gedraaid moet worden, je blaffende hond of spelende kinderen op straat. Minder efficiënt werken kan uiteindelijk ook indirect geld kosten.

Ga je voor thuiswerken, zorg dan dat je goede verlichting hebt en voldoende planten in je ‘thuiskantoor’. Dit verhoogt het concentratievermogen. Bovendien is het goed om ergonomie aan te brengen en te voorkomen dat je fysieke klachten krijgt, doordat je bijvoorbeeld de gehele dag op je harde stoel aan de keukentafel zit.

Als je een flexwerkplek huurt, mag je ervan uit gaan dat het goed zit qua verlichting, planten en ergonomie. Bovendien heb je, naast wat bellende mede-flexwerkers, waarschijnlijk minder last van overlast. Echter betaal je hiervoor wel maandelijks een huurprijs. Dus overweeg wat voor jou als professional van belang is en of je bereid bent om hiervoor wel of niet te betalen.

Wat als je zakenrelaties wilt ontvangen?

Heb je thuis een professionele ruimte of huur je een vergaderruimte? Voor het ontvangen van een zakelijke relatie is je keukentafel wellicht niet de meest ideale locatie. Echter, als je beschikt over een professionele ruimte thuis, dan kan dat uiteraard een prima plek zijn om gasten te ontvangen.

Bovendien scheelt het kosten om een flexwerkplek te huren en (zeer waarschijnlijk) aanvullende kosten voor het tijdelijk huren van een vergaderruimte/spreekruimte in het kantoorpand waar je een flexwerkplek huurt. Aan de andere kant: een receptie die je relatie ontvangt en hem of haar vervolgens bij je aflevert en de koffie komt brengen, zorgt voor misschien net dat beetje extra uitstraling die je helpt de deal te closen.

De afweging is wederom gebaseerd op geld. Een ondernemer die net gestart is, kan zeggen: ik probeer vanuit huis mijn eerste klanten binnen te hengelen. Logisch. Een ander zegt: ik kan maar één keer een goede indruk achterlaten en juist investeren in het verkrijgen van de eerste klanten. Met als risico dat de klant alsnog afzegt. Voor beide valt iets te zeggen.

Werk-privébalans of juist op ieder moment kunnen werken?

Thuiswerken zorgt enerzijds voor het voordeel dat je op ieder mogelijk moment aan het werk kunt. Wil je graag ’s middags sporten en ’s avonds langer doorwerken? Geen probleem! Bij een flexwerkplek zit je (vaak) vast aan vaste kantooruren om gebruik te maken van de flexwerkplek. Anderzijds valt er iets voor te zeggen dat het ook belangrijk is om een balans te hebben tussen werk en privé. Bij thuiswerken is dit er niet of nauwelijks, bij een flexwerkplek natuurlijk wel. Keuzes…

Klanten vergaren: met een flexwerkplek bouw je een netwerk op

Als beginnende onderneming heb je vaak behoefte aan klanten, het liefst meteen zoveel mogelijk klanten. Hoe ga je die zoeken? Via advertenties, mond-op-mond-reclame of koude acquisitie? Al deze 3 opties zijn prima te doen als je thuiswerkt. Daarvoor is het investeren in een flexwerkplek niet per se noodzakelijk. Echter boor je met het huren van een flexwerkplek nog wel een ander (mogelijk interessant) kanaal aan.

Een flexwerkplek bevindt zich namelijk in een kantoortuin, ook wel een co-working space genoemd. Je zit met vele ondernemers, andere professionals en gelijkgestemden in een grote ruimte. Je maakt dus gemakkelijk contact met mensen. Wellicht vind je hier nieuwe klanten of mensen die je in contact kunnen brengen met interessante bedrijven. Ook hier geldt: afwegen, afwegen, afwegen.

Ieder bedrijf hecht waarde aan andere voor- en nadelen

Zoals in het begin van het artikel al geopperd: thuiswerken of een geschikte kantoorruimte zoeken, beide opties hebben voor- en nadelen. Voor het ene type bedrijf weegt het een zwaarder dan het ander. Ga je wel investeren of kies je in eerste instantie voor safe? Om maar eens iets te noemen… Succes met het maken van de juiste keuze!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.