Tips bij de aanbouw van je nieuwe huis

aanbouw

Na het vinden van je nieuwe huis op JAAP.NL is het naar jouw zeggen nog niet helemaal af en gaat een gewenste aanbouw voor net dat stukje extra woongenot zorgen. Dat is zeker mogelijk, alleen is het plannen van een aanbouw geen alledaagse bezigheid. Hoe pak je het aan? In dit artikel geven wij een aantal tips.

Formuleer je ideeën en wensen

Je start veelal met het formuleren van je ideeën en wensen: waarvoor ga je de aanbouw gebruiken? Wordt het een woonruimte of keuken en welke eisen heb je ten aanzien van deze ruimte? Denk hierbij bijvoorbeeld aan welke aansluitingen je wenst, lichtinval, materialen en uitstraling. Op internet is veel voorbeeldmateriaal beschikbaar om inspiratie op te doen. Het is verstandig om voor jezelf een zo helder mogelijke beschrijving te maken van hetgeen je wil. Dit is de basis om te bespreken met een tekenaar of architect.

Ontwerp of tekeningen

Wanneer je een goed beeld hebt van wat je wensen zijn, dan wordt het tijd om een gesprek met een architect en bouwtechnisch tekenaar te voeren. Aan de hand van je wensen wordt er dan veelal een voorlopig ontwerp gemaakt waarin verschillende varianten worden belicht. Dit proces zal leiden tot een definitief ontwerp waarmee je naar een aannemer kunt voor een kostenbegroting. De architect of tekenaar is vaak goed in staat om een eerste kostenraming te maken aan de hand van het ontwerp.

Kosten begroting

Van tevoren wil je natuurlijk weten wat het je uiteindelijk gaat kosten. Hiervoor moet een aannemer, en het liefst verschillende aannemers, een calculatie maken van de uiteindelijke bouwkosten. Aan de hand van de verschillende offertes en de toelichting van de aannemer kun je een gerichte keuze maken. Let erop dat prijzen van aannemers enorm variëren en dat je geen appels met peren vergelijkt.

Financieren van de kosten

Als duidelijk is wat de aanbouw je gaat kosten, dan kun je bepalen hoe je deze gaat betalen. Veruit de beste en voordeligste manier is dit met eigen (spaar)geld te doen. De rente op spaarrekeningen is ook nog eens zeer laag op het moment. Mocht je niet over voldoende eigen middelen beschikken dan kun je ook onderzoeken of je het geld kunt lenen. Geld lenen kost geld, van belang is om een zo’n voordelig mogelijke lening aan te gaan. Het liefst tegen een lage rente en gunstige voorwaarden. Online kun je tegenwoordig eenvoudig meerdere offertes aanvragen. Een lening aanvragen is vrijblijvend, het is dan ook verstandig om niet over één nacht ijs te gaan en meerdere offertes met elkaar te vergelijken.

1 reactie

  • Femke van Dijk says:

    Bedankt voor je nuttige artikel en de tips die je hebt gegeven, hier kan ik verder mee op weg, echt top!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.