Tips om je huis verkoopklaar te maken

verkoopklaar

Je huis verkopen is niet zomaar iets. Emotioneel en praktisch komt er flink wat op je af. Dit blog gaat over dat praktische deel. Want voordat je huis überhaupt in de verkoop kan, wacht er een klus op je. Je huis verkoopklaar maken: hoe doe je dat en waar moet je op letten?

Huis verkoopklaar maken: begin met opruimen

Oké toch ook even de emotionele kant. Je huis verkoopklaar maken betekent in veel gevallen: OPRUIMEN. In hoofdletters, wat de afgelopen jaren heb je waarschijnlijk flink wat spullen verzameld. De knutselwerken van de kinderen, souvenirs van bijzondere reizen, kaarten met lieve teksten enzovoorts. Tijdens het opruimen, kom je het allemaal tegen en komen er misschien herinneringen en emoties boven. Mooi, maar misschien ook lastig. Want het kost tijd en het maakt de beslissing om ergens afstand van te doen niet gemakkelijker. Lees daarom ook vooral het blog: ‘Zo verhuis je zo min mogelijk spullen’, over een heel effectieve methode om op te ruimen. Hierin lees je ook hoe je om kunt gaan met dierbare spullen.

Reparen

Maak heel wat kapot is. Een zin van 5 woorden. Snel gezegd, maar in de uitvoering meestal wat tijdrovender. Een blus van de muur, kapotte plint, gat in de bank, loszittende armleuning, klemmende deur, behang dat loslaat, deurklinken die los zitten enzovoorts enzovoorts. Plan een klusweekend en ga aan de slag!

Schilderen

Een geordend huis is stap 1. Stap 2 is het huis aantrekkelijk maken. Hoe doe je dat? Begin bij de basis. Juist: het schilderwerk. Zijn alle muren vlekkeloos en zijn de kozijnen nog strak in de verf? Zo nee, dan is er werk aan de winkel. En als je toch bezig bent: kies voor neutrale kleuren. Dat is minder smaakgevoelig. Kies je voor lichte kleuren, dan lijkt je huis niet alleen lichter maar ook ruimer. Handig :).

Schoonmaken

Een schoon huis geeft een verzorgde indruk. Dat werkt psychologisch. Want als je huis verzorgd is, zal het ook goed onderhouden zijn. En dat is wat veel kopers willen. Een goed onderhouden woning. Doe daar je voordeel mee en poets er flink op los. Nu je huis lekker is opgeruimd, kun je overal goed bij. Lap de ramen, haal vlekken van de vloer, stofzuig de bank, poets de keuken, dweil de vloer en ontdoe de badkamer van schimmel, kalk en zeepresten. Investeer desnoods in een schoonmaakbedrijf zodat ook het dakkapel en de ramen op verdiepingen gelapt zijn. Doet het goed op de foto’s.

Tuin

De voortuin is het visitekaartje van je huis, de eerste indruk. En die indruk kun je maar 1 keer maken. Zorg dus dat die goed is. Ontdoe je voortuin van onkruid, veeg bladeren, zand en andere rommel weg, breng de struiken in vorm, maai het gras en fleur je tuin op met bloeiende planten. In manden of potten bij de voordeur bijvoorbeeld. Ook hier geldt de psychologische werking van een verzorgde indruk. Gebruik deze tips ook voor je achtertuin. Maak de tuinmeubelen schoon, haal overbodige spullen weg en laat de ruimte zien.

Persoonlijke touch

Haal persoonlijke spullen, zoals foto’s, post, knutselwerken en uitnodigingen weg. Maak het zo neutraal mogelijk. De potentiële koper wil vooral de ruimte zien en de sfeer van het huis voelen.

Finishing touch om je huis verkoopklaar te maken

Tot slot de finishing touch om je huis verkoopklaar te maken. Doe voordat de foto’s worden gemaakt of de potentiële kopers je woning komen bezichtigen, je voordeel met deze tips:

 • Ruim de kapstok op en laat maximaal 2 jassen hangen;
 • Zet een fles wijn op het aanrecht;
 • Hang een schone handdoek en theedoek op in de keuken;
 • Geef je badkamer een hotelsfeer met kaarsjes en dikke handdoeken;
 • Maak de bedden op met neutraal beddengoed;
 • Heb je huisdieren? Breng ze bij een bezichtiging even weg;
 • Ventileer het huis voor een bezichtiging;
 • Doe de gordijnen open voor een optimale licht- en ruimtebeleving;
 • Zet bloemen op tafel.
 • Geef een reactie

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.